‘Vídeos Domèstics’, sis històries quotidianes de persones amb diversitat funcional

El projecte Escenaris Especials presenta una col·lecció de curtmetratges elaborats durant el confinament per persones amb discapacitats físiques i psíquiques


‘Vídeos Domèstics’ és una col·lecció de curtmetratges creats i protagonitzats per l'alumnat del projecte Escenaris Especials, que treballa amb persones amb diversitat funcional o en risc d’exclusió social a través del teatre. Aquestes peces audiovisuals són el resultat d'un procés de creació que es va realitzar amb l'alumnat del projecte durant el confinament i que es presenta aquest cap de setmana a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles.

Cada any, Escenaris Especials acaba el curs amb la presentació d'una obra de teatre, però amb l'alumnat confinat a les seves cases o a les llars de les fundacions on viuen, van haver de reformular el projecte. “Ja estàvem preparant una obra de teatre, es deia Domèstics. Llavors vam decidir que, si no ens podíem tancar tots en un teatre, podíem filmar-ho i que seria una pel·lícula”, assegura una de les educadores del projecte, Berta Camps.

D'aquesta manera, l'alumnat va crear una sèrie d'històries al voltant de la quotidianitat de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, les quals s'han escrit a partir de dinàmiques d'improvisació i jocs teatrals que es van fer a través de videotrucades en línia. Tot el procés de creació ha comptat amb el suport de Nadir, un projecte educatiu format per quatre cineastes que treballen l'educació audiovisual amb infants i joves, que s'ha encarregat d'assessorar, gravar i editar tots els curtmetratges creats per l'alumnat d'Escenaris Especials.

El resultat de tot el procés són sis peces audiovisuals que mostren temes com els desitjos, la nostàlgia del passat o la recerca de la felicitat a través de formats molt diferents, des de pel·lícules en blanc i negre fins a càmeres indiscretes. Cada curtmetratge reflecteix la vida diària d'un col·lectiu que ha participat en el projecte: persones amb malaltia mental, amb diversitat física, amb diversitat psíquica i en procés de superació d'una drogoaddicció.

Després de mesos d'escriptura de guió i de rodatges, Escenaris Especials va estrenar la col·lecció audiovisual ‘Vídeos Domèstics’ a la Sala La Planeta de Girona el passat cap de setmana. Aquest cap de setmana porten la projecció a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles, on també hi haurà col·loquis amb l'alumnat que ha creat les peces i amb les entitats i fundacions que hi han col·laborat.

El teatre com a eina d'inclusió

“Que el teatre és necessari ja ho sabíem, a Escenaris Especials. Però aquest curs, amb el confinament, se'ns ha revelat com una certesa innegable”, explica Claudia Cedó, directora de teatre i creadora del projecte, per a qui la realització d'aquests curtmetratges van ser una manera de poder seguir fent el seguiment de les persones que estaven tancades a casa seva sense poder anar al servei de rehabilitació comunitària per culpa de la pandèmia.

‘Vídeos domèstics’ és el segon projecte que presenta Escenaris Especials aquest 2021, després de coproduir juntament amb el Teatre Nacional de Catalunya l'espectacle ‘Mare de Sucre’, dirigit per Cedó i en el qual van participar alguns alumnes del projecte com a interprets professionals.

Escenaris Especials és un projecte nascut el 2006 que utilitza el teatre com a eina per a la transformació social, realitzant cursos d'art dramàtic dirigits a persones en risc d'exclusió social o amb diversitat funcional. Actualment tenen 80 alumnes, dividits en sis grups amb sis docents, amb els quals treballen la memòria, l'expressió de les emocions, les habilitats socials i l'autoestima a través d'exercicis d'art dramàtic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article