L’Ajuntament de Barcelona comprarà el solar del Gimnàs Sant Pau per garantir el seu funcionament

El consistori pagarà vuit milions d’euros i cedirà al propietari l’ús de la superfície durant 55 anys, a canvi de construir 36 pisos socials


L'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord per comprar el solar on es troba el Gimnàs Sant Pau, amb l'objectiu de garantir que l'equipament pugui continuar la seva tasca social a la mateixa ubicació. El consistori pagarà vuit milions d'euros i cedirà el dret de superfície per 55 anys a l’actual propietari, a canvi de poder edificar 36 habitatges socials que construirà l'empresa Mediaurban i gestionarà la Fundació Hàbitat3.

Des de l'Ajuntament asseguren que aquest acord servirà també per ampliar el patrimoni de sòl públic municipal i per garantir la seva preservació per a ús d'habitatge assequible de manera indefinida. També ressalten que el planejament urbanístic vigent a la finca permetia al propietari enderrocar i cessar l'activitat del Gimnàs Sant Pau per fer-hi apartaments i comercialitzar-los en règim de venda al mercat lliure, una possibilitat que amb el present acord queda del tot descartada.

Fins fa poc, l’anterior propietari del solar demanava 14 milions d'euros, però l'Ajuntament n'havia ofert un màxim de 9,7 milions. Finalment, ha sigut un inversor privat qui ha pagat a l'antic propietari una xifra indeterminada, però superior als nou milions d'euros, per tal de fer-se amb el solar. Tot seguit, l'Ajuntament li ha comprat per vuit milions el solar a l'inversor, però li ha cedit el dret d'ús de superfície durant els pròxims 55 anys. 

Amb el lloguer dels 36 pisos de 60 metres quadrats, uns 400 euros mensuals per habitatge, l'inversor recuperarà la diferència de preu de compra i el cost de construcció. Les obres les farà Mediaurban, filial de Mediapro, i quan s'acabin la gestió dels pisos la farà la Fundació Hàbitat 3, per tal d'allotjar persones ateses per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social.

D'aquesta manera, la planta baixa i el soterrani de l'edifici seran cedits a l'Ajuntament tan bon punt acabin les obres de rehabilitació per tal que el Gimnàs Sant Pau pugui mantenir la tasca social que fa. La construcció dels pisos està previst que s'acabi d'aquí a dos anys i, mentrestant, el consistori farà un acompanyament a la cooperativa que gestiona el gimnàs perquè pugui adaptar-se a aquestes circumstàncies, ja que la rehabilitació de l'edifici és un requisit necessari per garantir el funcionament futur del centre.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i les altres tres entitats implicades s'han felicitat pel resultat final de l'operació i l'han posat com a exemple a seguir a la resta de la ciutat de col·laboració entre el sector públic i el privat per a aconseguir pisos socials. De fet, han destacat que el propietari inicial podria haver fet 36 pisos de luxe a preu de lliure mercat, perquè tenia la llicència abans que el consistori obligués a fer un 30% de pisos socials en cada nova promoció. Ara, en canvi, un cop finalitzin els 55 anys de cessió del dret de superfície, la propietat de la finca, dels pisos i del gimnàs passarà íntegrament a mans municipals.

El gimnàs, content amb l’acord

Des del Gimnàs Sant Pau asseguren que estan contents amb l'acord al qual ha arribat l'Ajuntament amb l'inversor privat que és propietari del solar, ja que totes les parts han fet un gran esforç. La directora de l'equipament, Lara Cáceres, apunta que aquest acord els permetrà seguir fent la seva activitat social i a més aconseguir una cosa que sempre han volgut: que s'utilitzi el solar per fer lloguer social al barri del Raval.

Això sí, des de l'equipament avisen que han de seure a parlar amb l'Ajuntament com més aviat millor per buscar “un lloc alternatiu de mínims mentre es fan les obres de rehabilitació”, ja que consideren que no serà fàcil trobar un espai a Barcelona que pugui adaptar-se ràpidament a les tasques socials que duen a terme. Tot i això, Cáceres reconeix que són necessàries les obres de millora, ja que “des del 1992 la propietat no ha invertit ni un euro en el gimnàs”.

La cooperativa que gestiona el Gimnàs Sant Pau fa mesos que reclama solucions per poder consolidar la funció social que realitzen al barri del Raval, però fins ara no havia estat possible. Amb la pandèmia, l'entitat ha intensificat la seva activitat i ha obert un servei d'higiene per a persones vulnerables que ha funcionat interrompudament des de l'esclat de la crisi de la Covid-19, proveint al voltant de 150 dutxes diàries als seus usuaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article