Milers de persones es manifesten contra l’assassinat del Samuel i la violència LGBTIfòbica

L’Observatori contra l’Homofòbia ja ha registrat enguany 113 incidents a Catalunya


Milers de persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre a la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona, entre els carrers de Comte Borrell amb Parlament de Barcelona per condemnar l’assassinat del Samuel Luiz, un noi gai a qui un grup de joves va apallissar fins a la mort dissabte a la Corunya. Durant la concentració, convocada per la plataforma d'entitats LGTBIQ+ de Catalunya, s’ha guardat un minut de silenci tant pel Samuel com per totes les persones afectades per la violència LGTBIfòbica. I és que, enguany, l’Observatori contra l’Homofòbia ja ha registrat 113 incidents LGTBIfòbics a Catalunya. 

“L’homofòbia mata i els poders públics han d’actuar immediatament perquè volem estar tranquils als carrers”, ha lamentat el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez. A la manifestació hi han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i les conselleres de Drets Socials i d’Igualtat i Feminismes, Violant Cervera i Tània Verge. Un cop finalitzada la convocatòria, centenars de persones han sortit en manifestació espontània fins a la plaça˙de Sant Jaume. 

Entre crits com “Samuel, hermano, nosotros no olvidamos”, “llibertat d’expressió” i “cap agressió sense resposta”, els manifestants s’han dirigit cap a l’Avinguda de Paral·lel i han baixat per la Gran Via fins a la plaça Universitat, on han tombat direcció cap a la Rambla i han baixat fins a aturar-se davant de l’Ajuntament. Poca estona abans de la concentració, la seu del centre LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Barcelona ha estat atacada per un home no identificat que ha pintat els vidres amb la paraula “farsa”. 

Concentracions arreu de l’Estat espanyol

A la Corunya, la ciutat on va ser assassinat el jove de 24 anys, hi ha hagut una resposta massiva a la plaça de l’ajuntament contra l’assassinat homòfob. A altres punts de l’Estat espanyol, com Saragossa i Madrid, també s’hi han convocat manifestacions. Segons la delegació del govern, uns 3.000 manifestants han pres el centre de la capital espanyola i han anat des de la Puerta del Sol fins al Ministeri de Justícia. 

La marxa a Madrid ha acabat amb càrregues policials i la detenció d’una persona. A través de Twitter, la diputada de Más Madrid Mónica García ha denunciat la “desproporció de les càrregues policials” i ha “exigit una explicació” a la delegada del govern a Madrid, Mercedes González. 

Augment de la violència LGBTIfòbica

A sis mesos d’acabar l’any, l’Observatori contra l’Homofòbia ja ha registrat 113 incidents LGBTIfòfics, una xifra que no ha parat de créixer en els darrers anys: l’any 2016 se’n van comptabilitzar 84. A més, segons l’entitat, la meitat de les agressions no acaben sent denunciades per manca de recursos i de confiança en les institucions.  

De fet, a Sant Cugat del Vallès, un jove ha denunciat que va rebre una pallissa durant la festa major de la localitat vallesana, la matinada del 26 de juny. Segons testimonis, els tres atacants cridaven “maricón” mentre li pegaven, i el van deixar estès a terra, inconscient, amb un treu al cap i diverses contusions al braç i a la mandíbula. 

Tot i que des que va entrar en vigor la Llei 11/2014 per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia les denúncies han augmentat un 276% —segons dades de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes—, poques acaben en sancions o condemnes. Segons dades recollides pels Mossos d’Esquadra, la Fiscalia i l’administració pública, durant els darrers set anys s’han obert 535 procediments penals per agressions físiques, danys materials o delictes d’odi, però només hi ha hagut 12 sentències condemnatòries. 

Les entitats LGBTIQ+ reclamen més recursos i polítiques públiques per abordar estructuralment la violència LGBTIfòbica, elaborar protocols específics per aquests delictes, i garantir acompanyament tant jurídic com psicològic a les víctimes. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article