La pandèmia agreuja l’accés al treball i a l’habitatge de la població amb discapacitat

ECOM denuncia la vulneració de drets per la crisi sanitària al seu primer informe anual, on recull les més de 500 consultes que ha rebut el 2020


Les dificultats de la població amb discapacitat per accedir a un treball i a un habitatge digne es van agreujar a conseqüència de la pandèmia i van ser les principals preocupacions del col·lectiu a Catalunya l'any 2020. Així ho recull el ‘Radar ECOM’, el primer informe anual on la Federació ECOM ha recopilat i analitzat les més de 500 consultes que van rebre l’any passat, relacionades amb vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física o orgànica.

L'any 2020 la Federació ECOM va rebre un total de 508 consultes, de les quals 121 feien referència a alguna discriminació o vulneració de dret per raó de discapacitat. Per analitzar-les, l'entitat ha agrupat totes aquestes consultes al Radar ECOM, una publicació anual que vol funcionar com a baròmetre de la situació del col·lectiu de persones amb discapacitat a Catalunya. La primera edició de l’informe s’ha publicat coincidint amb el 50è aniversari de la federació.

De totes les consultes que feien referència a la vulneració d’algun dret, la majoria estaven relacionades amb el dret al treball, un 32% del total. Segons ECOM, l’accés al món laboral de la població amb discapacitat s’ha agreujat el darrer any a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, ja que “per la tipologia de feines que realitza aquest col·lectiu, han estat poques les persones que s’han pogut acollir al teletreball”. 

A més, moltes de les persones que van participar en les enquestes del Radar ECOM van assenyalar que, tot i tenir la possibilitat de teletreballar, en molts casos no disposaven de material tecnològic adequat o no tenien les competències per utilitzar-los. De les més de 1.700 usuàries dels serveis d’inclusió laboral de la federació que van ser entrevistades per l’informe, només el 55% tenien un ordinador de sobretaula o portàtil i tan sols un 10,6% tenia una tauleta. 

No obstant això, les consultes que va rebre la federació l’any 2020 relacionades amb l’accés al treball van estar relacionades principalment amb irregularitats en la tramitació d’ERTO o ERO (23%) i amb incompatibilitats entre prestacions (23%). Segons el president d’ECOM, Antonio Guillén, la crisi provocada per la Covid-19 “ha donat visibilitat a les carències del sistema i ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de revisar el model d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat”. 

L’accés de la població amb discapacitat a un habitatge digne també és un problema que s’ha agreujat amb la pandèmia. Aquest tema va suposar un 20% de les consultes rebudes per ECOM l’any 2020, de les quals més de la meitat van estar relacionades amb conflictes a les comunitats de veïns per poder dur a terme millores d’accessibilitat. 

Al llarg de l’any passat, ECOM va detectar un increment de casos de persones amb discapacitat que s’han trobat en situacions de risc d’exclusió residencial o que estaven sotmeses a un risc imminent de pèrdua d’habitatge, sense cap alternativa residencial. Per aquest motiu, l’entitat fa una crida per aprovar un Pla Nacional d’Habitatge consensuat amb els agents socials, per establir una estratègia de futur que pugui resoldre el problema d’accés a l’habitatge, no només de la població amb discapacitat, sinó de tota la societat. 

Discapacitats invisibilitzades durant la pandèmia

Entre les conclusions del Radar ECOM, l’entitat destaca que durant la gestió de la pandèmia es va invisibilitzar el col·lectiu de persones amb discapacitat física o orgànica (que a Catalunya sumen un total de 331.950 persones). La federació critica que “no es van tenir en compte en els protocols que van emetre les administracions públiques les necessitats específiques que tenen les persones que conformen aquest col·lectiu”. 

Aquest fet només va provocar que molts dels drets de les persones amb discapacitat es veiessin vulnerats i que aquestes no tinguessin accés a tota la informació disponible per fer front a la pandèmia. “En situacions d’excepcionalitat i d’emergència els drets fonamentals es posen en risc, especialment els d’aquells col·lectius més vulnerables, com ha estat el cas de les persones amb discapacitat física o orgànica”, assenyala el president d’ECOM. 

Des de la federació es reclama que “s’abordi seriosament la revisió i remodelació dels models d’atenció a les persones amb discapacitat, després de l’experiència viscuda en els centres residencials durant la pandèmia”. Per altra banda, la Federació ECOM demana també que s’impulsi l’assistència personal, ja que és un recurs que durant el darrer any s’ha demostrat que és més segur i que garanteix millor l’autonomia i els drets d’aquestes persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article