Les morts al Mediterrani en els primers sis mesos de 2021 igualen les de tot l’any passat

Caminando Fronteras presenta un informe amb xifres de morts i persones desaparegudes a la frontera sud d’Espanya, que des de principi d’any ja ha registrat més de 2.087 víctimes


En només sis mesos han mort les mateixes persones a la frontera sud d’Espanya que en tot l'any 2020. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe semestral de l’organització ‘Caminando Fronteras’, que analitza les xifres d'embarcacions en risc al Mediterrani i la base de dades de persones mortes i desaparegudes a la frontera. Aquestes dades provenen del monitoratge que fan els serveis de rescat, xarxes de famílies, comunitats migrants i defensores dels Drets Humans sobre el terreny.

En total, durant el primer semestre de 2021 han mort 2.087 persones en les rutes d’accés a Espanya, una xifra que és cinc cops més gran que la que es va reportar durant el mateix període de l’any passat. Des de Caminando Fronteras destaquen que els primers mesos de l’any van començar amb un alt nombre de víctimes, que majoritàriament van correspondre a embarcacions procedents de Mauritània.

Març va ser el mes del 2021 amb menys víctimes, tot i haver-hi 132, però a partir de l’abril la progressió de persones mortes o desaparegudes a la frontera sud d'Espanya no ha deixat de créixer. Segons l’entitat, aquest augment de la mortalitat, que ha arribat a les seves cotes més altes al maig i el juny, coincideix amb la crisi diplomàtica entre el Marroc i l’Estat espanyol.

De totes les rutes d'accés a Espanya, la que ha tingut més víctimes ha estat la ruta des d’Àfrica cap a Canàries, que també és la més activa. La perillositat de navegació per l’Oceà Atlàntic ha fet que en només sis mesos s’hagin reportat un total de 1922 morts o desaparicions en 57 naufragis. Li segueixen en nombre de víctimes la ruta de l’Alborán, amb 93 morts o desaparicions; i la ruta d’Algèria i de l’estret de Gibraltar, amb 36 víctimes cadascuna.

Des de Caminando Fronteras apunten que en els primers sis mesos de 2021 es van reportar un total de 42 embarcacions desaparegudes amb totes les seves persones a bord, sense que ningú sobrevisqués per explicar-ho. A més, des de l’organització alerten que la gran majoria dels cossos de persones mortes en naufragis desapareixen a l’aigua i només es recuperen un 4,17% de les víctimes.

A l’informe, l’entitat demana als estats europeus millorar la transparència sobre els rescats i les recerques de persones desaparegudes en naufragis, així com la informació sobre els centres de detenció de persones migrants i les deportacions d'aquestes, per tal de dissipar els dubtes sobre el parador d’aquestes persones. Ara mateix hi ha 2.087 famílies esperant una resposta sobre la situació dels seus éssers estimats desapareguts, segons el recompte que ha fet l'organització.

Dones i infància, especialment afectades

Caminando Fronteras ha volgut destacar a més que en aquest primer semestre de 2021 s’han vist especialment afectades les dones i els infants com a víctimes a la frontera sud d'Espanya, un fet que “vulnera el dret a la vida de les famílies”, segons l’entitat. En total, han mort 341 dones i 96 nens i nenes entre el gener i juny, sent aquest últim mes el més mortífer.

L’entitat ha destacat que cada cop rep més alertes d’embarcacions al Mediterrani i sol·licituds de recerca de persones desaparegudes. Caminando Fronteras també ha expressat la seva preocupació en especial per la ruta Algeriana, ja que asseguren que no estan tenint accés a tota la informació i, per tant, no està tan representada com hauria d'estar-ho al recompte que fan.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article