Les zones urbanes amb nivells alts de contaminació, soroll i trànsit poden incrementar els nivells d’obesitat infantil

Un estudi indica que els infants de zones amb menys nivell de renda presenten més sobrepès i obesitat


Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona ha comprovat que els infants que viuen en zones amb alts nivells de contaminació ambiental i acústica i de trànsit podrien tenir més risc de patir obesitat infantil.

L'estudi ha avaluat la relació entre factors urbans i paràmetres relacionats amb el pes en 2.213 infants d'entre nou i 12 anys, arribant a la conclusió que els nivells més alts de contaminació i trànsit poden comportar índexs de massa corporal més alts i, per tant, un risc més elevat de patir obesitat infantil.

El treball ha evidenciat que els infants de zones amb menys nivell socioeconòmic i dels afores de les ciutats presenten nivells més elevats de sobrepès i obesitat, tot i estar menys exposats a aquests fenòmens.

A través de l'anàlisi de factors com la contaminació de l'aire, la quantitat de zones verdes, l'espai construït o el trànsit rodat, indicadors relacionats amb el pes com l'índex de massa corporal o el percentatge de greix corporal, i hàbits de consum i estil de vida, els investigadors han conclòs que les variables estudiades podrien estar relacionades.

Tot i que encara es desconeixen els mecanismes que podrien explicar aquesta correlació, els investigadors han desenvolupat diverses hipòtesis per explicar-la, com ara la possible alteració dels mecanismes moleculars produïda per la contaminació de l'aire o l'increment de la dificultat per dormir produït pel soroll, que faria augmentar les hormones de l'estrès, sovint associades amb el risc de patir sobrepès o obesitat.

També s'ha observat una relació entre la quantitat d'establiments d'alimentació no saludables de la zona i els nivells d'obesitat infantil. Per altra banda, no s'ha trobat cap evidència que l'entorn condicioni en el nivell d'activitat física, però els investigadors creuen que hi podria influir.

L'estudi també ha conclòs que l'estatus socioeconòmic té un paper important, encara que no del tot clar, en la relació entre l'entorn urbà i l'obesitat infantil. En aquest sentit, les dades d'aquest projecte han indicat que els infants que viuen en zones amb un nivell més baix de renda i als afores de les ciutats presentaven més sobrepès i obesitat, tot i estar exposats a nivells més baixos de contaminació, soroll i trànsit, i tenir més accés a zones verdes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article