L’Ajuntament de Barcelona obre un nou hort urbà gestionat per persones amb discapacitat

El projecte ‘L’hort al terrat’ estrena el seu vuitè espai de cultiu, on treballaran persones amb discapacitat física, intel·lectual o amb trastorn de salut mental


L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) estrena a Barcelona el seu vuitè hort urbà gestionat per entitats que treballen amb persones amb discapacitat. L’espai forma part del projecte ‘L’hort al terrat’ i està ubicat al terrat del Palau Foronda, on hi ha una capacitat per plantar 440 hortalisses, verdures i plantes. Com a la resta d’horts del projecte, l’excedent de la collita es reparteix entre menjadors socials i banc d'aliments propers a l’espai.

A aquest nou hort urbà al barri de Sant Antoni hi cultivaran les usuàries i els usuaris de les entitats Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal, que treballen amb persones amb discapacitat física, intel·lectual i en situació de trastorn de salut mental. La gestió de l’hort compta amb el suport tècnic de l’empresa Groots Hydroponics, que els hi ensenyen a plantar, cultivar i collir les hortalisses.

El regidor i president de l'IMPD, Joan Ramon Riera, ha assegurat que aquest nou hort “promou la socialització i la inclusió de les persones amb discapacitat i, a més, els posa en contacte amb la natura i l’ecologia urbana tot rehabilitant espais municipals en desús”.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament busca fomentar la inclusió social i promoure l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual, física o en situació de trastorn de salut mental. A més, la iniciativa també vol millorar la salut física, social i emocional de les persones usuàries, trencar amb els estereotips relacionats amb la discapacitat i recuperar espais en desús per fer-los útils i verds.

Les usuàries del projecte assisteixen a l’hort entre un i dos dies a la setmana per mantenir les 14 variants de vegetals i plantes aromàtiques que es cultiven. La producció dels horts es destina als mateixos agricultors i agricultores, però l'alt nivell de producció genera un excedent que es dóna a menjadors socials i a bancs d'aliments. En aquest nou espai, les verdures i hortalisses sobrants aniran a l'ONG del barri de Sant Antoni ‘De Veí a Veí’ i a la Fundació BarcelonaActua, dues entitats que donen suport als veïns i veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, el projecte aposta per a la millora en l’estalvi energètic amb uns horts basats en tecnologia hidropònica en sacs de cultiu, reg per degoteig i fertirrigació. Amb els nous horts es continua apostant per models més ecològics i sostenibles mediambientalment, com el sistema d’horts hidropònics que poden arribar a reduir prop d’un 90% la despesa d’aigua.

Una forma de teràpia durant la pandèmia

Durant el confinament que es va produir a l’inici de la pandèmia de la Covid-19, els horts van continuar en funcionament gràcies a les empreses que col·laboren ajudant i assessorant els agricultors i les agricultores. Van ser els seus empleats qui es van encarregar del cultiu de les hortalisses i de la donació a menjadors socials i bancs d'aliments.

Un cop les entitats de persones amb discapacitat van poder reprendre la seva activitat van trobar limitades les seves actuacions a causa de les restriccions i les mesures de seguretat. La cura i el mantenim de l'hort es va convertir en una de les poques activitats que podien realitzar de manera conjunta, per tant, el nombre d’agricultors i agricultores va créixer fins a 170 i la collita de verdures i hortalisses va arribar fins a gairebé 3.600 kg l'any 2020.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article