CCOO Educació celebra l’acord d’estabilització però reclama oposicions menys teòriques i no eliminatòries

El sindicat demana reduir ràtios i augmentar plantilles, així com un pacte per als majors de 55 anys


La Federació d'Educació de CCOO ha valorat positivament l'acord en matèria de temporalitat a les Administracions Públiques per acabar amb l'encadenament de contractes temporals, però ha reclamat que les proves de les oposicions no siguin eliminatòries i sí menys teòriques. A més, vol un pacte per garantir que els majors de 55 anys no perdin la feina. 

Tot i que el sindicat ha fet una valoració general positiva de l'acord, que considera la via que permetrà que molts interins aconsegueixin finalment plaça, ha fet algunes puntualitzacions i demandes, com un increment de plantilles i una reducció de ràtios. Segons càlculs de CCOO, un 20% dels 16.000 treballadors PDI i PAS de les universitats públiques és interí, així com el 38% dels 83.000 docents del sistema d'educació de Catalunya. A més, en el personal laboral, on s'inclouen per exemple les Tècniques Especialistes d'Infantil (TE), es va del 50 al 99% d'interinitat.

La secretaria general de la Federació d'Educació del sindicat, Tere Esperabé, ha valorat positivament l'acord al que van arribar el govern espanyol i els sindicats el passat 5 de juliol, i ha defensat que les oposicions “massives” són la via perquè els interins puguin estabilitzar el seu lloc de treball. A més, ha apuntat que l'acord inclou que els mèrits passin de comptar el 12% a fins a un 40%, així com el fet que si no se supera el procés es podrà continuar a la borsa de treball o obtenir una indemnització. “Aquest acord permet avançar cap a l'estabilització amb plena seguretat jurídica”, ha afirmat. I és que tant ella com el secretari de l’Àrea de Polítiques Públiques, Manolo Fages, han assegurat que no hi ha cap altra via legal per obtenir una plaça pública que no passi pel concurs-oposició.

Demandes concretes

Tanmateix, el sindicat té propostes concretes en l'àmbit d'educació que traslladarà a les meses de negociació: que les proves no siguin eliminatòries per permetre que més gent les pugui passar i fer una mitjana per establir els resultats, i que estiguin “més ajustades” a la feina real que fan els aspirants. D'altra banda, Esperabé ha assegurat que lluitaran per aconseguir un pacte d'estabilitat amb Educació que garanteixi que les persones majors de 55 anys puguin continuar treballant. Des del sindicat han apuntat que s'hauria de negociar la fórmula i si aquestes persones s'haurien de presentar a les oposicions o no.

El sindicat també ha insistit en la necessitat de reduir ràtios i augmentar plantilles; en el desplegament de l'escola inclusiva –que comportaria la necessitat de contractar més personal-; i en la recuperació de l'horari lectiu per als treballadors previ a les retallades. A més, Esperabé ha demanat la recuperació del poder adquisitiu amb l'increment de l'IRPF d'aquest any i la recuperació de la paga del 2014, així com aconseguir una edat de jubilació “més adequada”. Per últim, CCOO ha demanat modificar el decret de direcció i de provisió de llocs de treball per reduir les contractacions que es poden fer a través d'entrevistes personals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article