Catalunya tanca tota l’activitat a partir de les 00.30 i limita les trobades a deu persones

Els esdeveniments culturals es faran asseguts i es recomana als ajuntaments que restringeixin platges i parcs de nit


Marxa enrere de la “nova normalitat” a Catalunya davant l’esclat de contagis de Covid-19. El Govern torna a imposar mesures restrictives, entre elles, tota l’activitat ha de tancar a les 00.30 hores, ja siguin bars, restaurants, cinemes, teatres o l’oci nocturn a l’exterior. 

A més a més, el Govern vol limitar de nou les trobades a deu persones, mesura que fins ara era una recomanació. La intenció del Govern és que les noves restriccions entrin en vigor de seguida que les publiqui el DOGC, però primer caldrà que el TSJC avali les reunions de deu persones. En tot cas, el Govern ha anunciat que vol que les mesures entrin en vigor abans del cap de setmana.

D’altra banda, tots els esdeveniments es faran asseguts i es recomana als ajuntaments que restringeixin platges i parcs de nit per evitar aglomeracions. Així mateix es prohibeix el consum de begudes i aliments al carrer excepte en entorns escolars, segons ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en roda de premsa amb els consellers de Salut i Interior.

La portaveu també ha explicat que el president de la Generalitat ha encarregat al gabinet jurídic que estudiï la resolució del Tribunal Superior de Justícia valencià que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat i elabori un informe que serveixi per tenir ja una part important de la feina feta si calgués demanar l'aplicació d'aquesta mesura a Catalunya.

Plaja ha destacat que les dades de la pandèmia són ara mateix “pèssimes2, amb 1.091 persones als hospitals i 209 a l'UCI. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anat més enllà i ha afegit que les xifres són “més que pèssimes”, tot remarcant que una de cada quatre persones que entra a l'UCI té ja menys de 40 anys.

Pel que fa a les festes majors, Plaja ha citat aquesta última recomanació als ajuntaments, però també ha indicat que s'hauran d'aplicar els plans sectorials de cultura popular. Segons una piulada del Departament de Cultura, les mesures es presentaran aquest dimarts al TSJC i “s'espera que puguin entrar en vigor a finals d’aquesta setmana”.

“Explosió de casos”

“Jo pensava que hi havia un repunt, però mai aquesta explosió de casos”, ha lamentat sorprès Josep Maria Argimon. El conseller ha afegit que el creixement de la darrera onada és “molt explosiu, molt ràpid”, a diferència de les onades anteriors.

Per aquest motiu Argimon ha afirmat que per millorar les dades epidemiològiques faran falta “setmanes i setmanes, i mesures i mesures”. “No ho podem fiar tot a la bata blanca”, ha exposat Argimon pel que fa a la situació del personal sanitari, perquè “està cansada i molt i molt tensionada”.

El conseller ha concretat que en aquest moment hi ha 827 sanitaris de baixa per la Covid-19. “Ells ho donaran tot, però també necessiten descansar”, ha afegit, abans de recordar que necessiten també fer vacances.

“Si cal deixar de fer vacances es farà, però aquí també apel·lo a tothom, perquè la solució està a les nostres mans, en si apliquem o no les mesures”, ha afirmat. Argimon ha dit que s'està estudiant la possibilitat de vacunar els fills del col·lectiu sanitari en una estratègia de prevenció i protecció d’aquests professionals, ampliant aquesta bombolla. En cas que finalment es faci, serà a partir del 19 de juliol.

Motius de la pujada de casos 

“L'oci nocturn no és l'únic i segurament no és el màxim responsable”, ha destacat Argimon, que ha indicat que així i tot ja s'han detectat 51 brots en discoteques. El conseller ha argumentat que el motiu pel qual es limiten les activitats a les 00.30 hores és “perquè a les tres de la matinada és més fàcil que caigui la mascareta, que es tingui calor, etc”.

“Hem vist algunes imatges que no ens han agradat, algunes mascaretes que no estaven posades”, ha respost Argimon preguntat per la importància que han pogut tenir els darrers festivals en la incidència de la Covid-19.

En aquest sentit, ha recordat que els tests d'antígens donen una “falsa seguretat” perquè mostren falsos negatius i no han d'avalar que no es porti la mascareta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article