Diverses entitats defensen David Bondia com a Síndic de Barcelona i alerten que el seu nomenament perilla

La Junta de Portaveus del consistori abordarà dimarts vinent la designació d’un nom de consens


Diverses entitats que van donar suport a la candidatura de David Bondia com a Síndic de Greuges de Barcelona defensen que va obtenir un resultat “aclaparador” i alerten que el seu nomenament perilla. 

El comunicat arriba després que Bondia avisés en una piulada que “haver defensat sempre drets humans i no haver tingut mai cap càrrec polític ni militar en cap partit pot tenir un preu a pagar”. En aquest sentit, el candidat denuncia maniobres polítiques que podrien arribar a no validar-lo com a Síndic en el proper ple del dia 23 tot i haver estat el candidat més votat per la ciutadania (46'6% de vots) i el segon amb més suport d'entitats. 

La Junta de Portaveus abordarà el seu nomenament dimarts vinent. Fonts properes assenyalen que el nom de David Bondia estarà sobre la taula i hi donaran suport, com a mínim, Barcelona en Comú i Esquerra, que sumen 20 regidors. Precisament aquest dilluns, ERC ha demanat a l'alcaldessa Ada Colau que convoqui els grups per abordar-ho.

“Quasi la meitat de totes les persones participants en aquest procés de votació ciutadana van considerar que aquesta era la candidatura més idònia per fer-se càrrec de la nova Sindicatura de Greuges de Barcelona”, recull el comunicat de diverses entitats fet públic aquest dilluns.

En el text també apunten que “no té cap justificació legal ni procedimental voler equiparar la votació de la participació ciutadana amb el suport de les entitats”, ja que la ciutadania només podia votar un candidat i les entitats podien donar suport a més d'una candidatura.

I és que la candidatura presentada per més entitats (50) va ser la de Ramon Nicolau, mentre que la de David Bondia la van presentar 43 entitats, malgrat que va obtenir gairebé un de cada dos vots ciutadans en la fase de suport de la ciutadania.

ERC donarà suport a Bondia

Per seva banda, en roda de premsa ERC ha demanat a l'alcaldessa Ada Colau que convoqui els presidents dels grups municipals per abordar el nomenament del nou Síndic de Greuges de Barcelona. Els republicans aposten pel candidat més votat per la ciutadania, David Bondia, i avisen que això no es pot “tombar” en un despatx de partit.

“Les dinàmiques d'aquests dies fan pensar que això pot passar, nosaltres no participarem en dinàmiques partidistes2, ha assegurat la regidora Elisenda Alamany. Segons ella, els darrers dies hi ha hagut converses informals però cap convocatòria oficial amb els grups. “S'està qüestionant el procés participatiu”, ha conclòs.

En una altra roda de premsa, Ciutadans ha explicat que ha rebut els candidats i no n'ha parlat amb cap altre partit. “Volem que sigui un perfil neutral que respecti les lleis i les polítiques que són pel benestar de la ciutadania i estigui exempt d'una vinculació política clara, com és el cas d'alguns dels candidats”, ha dit Luz Guilarte sense dir noms. Tot i això, és conegut que Ramon Nicolau va ser regidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona.

La votació, el dia 23

El nom del proper Síndic de Greuges de Barcelona per per al període 2021-2026 es votarà al plenari del dia 23 d'aquest mes. Segons estipula la Carta municipal de Barcelona, la persona titular de la Sindicatura de Greuges és elegida pel ple a proposta de l'alcaldessa, mitjançant acord adoptat per una majoria de dues terceres parts dels membres. És a dir, com a mínim ha de comptar amb el suport de 27 regidors.

Tot i això, fonts properes no descarten que si no hi ha consens s'ajorni la votació. Preguntada per aquesta possibilitat, Alamany ha dit que els resultats “són clars” i el procés participatiu ja està fet. “No entendríem que s'ajornés al setembre”, ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article