El Premi Internacional Catalunya guardona el paper “fonamental” de les dones migrants durant la pandèmia

La presidenta delegada del guardó assegura que acollir persones de països extraeuropeus ha estat vital per la sanitat europea


El Premi Internacional Catalunya vol ampliar els horitzons i anar més enllà del “primer món”, i per això ha decidit reconèixer el paper vital del col·lectiu de dones migrants durant la pandèmia de la Covid-19. Així ho ha expressat la presidenta delegada del guardó, Mary Ann Newman, que ha assenyalat que “acollir persones de països extraeuropeus a Europa ha estat fonamental per la sanitat”. 

Tal com ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, el XXXII Premi Internacional Catalunya ha recaigut en quatre dones —Dania El Mazloum, Anxhela Gradeci, Tijana Postic i Özlem Türeci— que representen facetes diferents de la lluita contra la Covid-19, però que comparteixen “el desig de servir a la societat”. Les guardonades d'enguany, que rebran el premi corresponent al 2020 —que precisament no es va atorgar per la pandèmia— també equilibren la balança de gènere: dels 37 premiats, 30 són homes i només set són dones.

“No hem decidit donar-lo a aquestes quatre persones per equilibrar-ho, però ha estat una oportunitat perquè ja teníem al cap remeiar aquest desequilibri”, ha admès Newman. “L'OCDE ens diu que el 70% de les persones que treballen en el món sanitari són dones, i en un percentatge molt alt són dones migrants”, ha afegit la lingüista, que ha valorat que la seva contribució des de la primera línia de la pandèmia era una “fita molt important” a tenir en compte.

De la infermeria a la recerca, passant per la medicina, les quatre dones han estat en primera línia durant la pandèmia, però provenen d'orígens molt diversos. La doctora Dania El Mazloum continua la tasca de la seva mare, Samar Sinjab, que va emigrar a Venècia des de Síria i va morir tractant pacients amb Covid-19, mentre que la doctora Anxhela Gradeci és una refugiada albanesa que ha confrontat el coronavirus des d'una sala respiratòria de l'Hospital Whittington de Londres.

Per la seva banda, la infermera en cap Tijana Postic, arribada a Catalunya de Bòsnia fa 25 anys, va organitzar la resposta del servei d'infermeria a Igualada, el primer focus de coronavirus a Catalunya. I la doctora i investigadora alemanya d'origen turc Özlem Türeci va desenvolupar i distribuir la vacuna basada en l'ARNm que ha transformat el panorama de tractament de la Covid-19.

Segons Newman, han rebut la distinció “amb contenció” però “molt commogudes”, i algunes d'elles l'han acceptat en nom del col·lectiu al qual representen. Totes quatre seran presents a la cerimònia d'entrega, que s'està estudiant que sigui el gener del 2022, per lliurar-lo a la vegada als guardonats del 2021, que possiblement es decidiran a la tardor.

El Premi Internacional Catalunya, que per Newman té “un fort contingut ètic”, es va crear el 1989 per “oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes” i situar Catalunya “a l'escena dels grans guardons internacionals”. Fins ara ha reconegut la trajectòria de personatges il·lustres com l'expresident nord-americà Jimmy Carter, l'escriptor japonès Haruki Murakami o la primatòloga britànica Jane Goodall.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article