Les farmàcies faran proves d’antígens a infants i monitores que participin en activitats de lleure

Salut i Drets Socials posen en marxa un nou cribratge a les activitats de lleure d’estiu per ampliar la identificació de casos de Covid-19


Les monitores i participants de les activitats de lleure d'estiu a Catalunya podran fer-se testos antigènics ràpids (TAR) de forma gratuïta a les farmàcies. Aquesta mesura entra en vigor el pròxim dilluns i té per objectiu ampliar la identificació de nous casos de Covid-19 i tallar les cadenes de transmissió a la infància i la joventut. La participació en aquest cribratge és totalment voluntària i està dirigida a les persones que siguin asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets.

El secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha explicat que “s'amplien els cribratges i a partir de la setmana vinent s'oferiran tests d'antígens ràpids gratuïts a les farmàcies que s'adhereixin adreçats a infants entre 10 i 15 anys i a monitors i monitores del conjunt d'activitats de lleure que s'iniciïn a partir de la setmana que ve”, tant si es pernocta com si no. Aquest dispositiu serà estable i es mantindrà fins al final de la campanya d'estiu de les activitats de lleure, a mitjans del mes de setembre.

Aquest nou cribratge s'adreça específicament a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets. A més, han de ser persones que pertanyin al col·lectiu de treballadores o participants de les activitats del lleure educatiu d'estiu, que es trobin en les franges d'edats dels 16 als 40 anys o dels 10 als 15 anys, sempre que aquests últims estiguin acompanyats per un adult, i que vulguin fer-se la prova de forma voluntària.

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, ha recomanat fer el cribratge "màxim 72 hores abans d'iniciar l'activitat amb pernoctació" i "cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia". El col·lectiu que pertany a l'àmbit del lleure educatiu d'estiu haurà de mostrar al farmacèutic el correu electrònic enviat per la Direcció General de Joventut a través de l'entitat de lleure o el document de la declaració d'autoresponsabilitat per poder fer-se la prova.

Des del Departament de Salut avisen que, abans de realitzar la prova TAR, el farmacèutic responsable de fer-la haurà de descartar que la persona no sigui un contacte estret d'una persona amb Covid-19 i que no presenti cap dels símptomes compatibles amb la malaltia. Els resultats dels testos s'obtenen en 15 minuts aproximadament i serà el mateix farmacèutic qui els comunicarà a la persona interessada.

Així com amb les monitores i les participants de les activitats de lleure, la participació de les farmàcies en el cribratge també és voluntari. Per formar part del programa, les farmàcies hauran de fer una formació específica, garantir un espai adequat per fer els testos i signar la declaració responsable corresponent. El llistat de farmàcies participants s'anirà actualitzant periòdicament.

Una nova mesura per evitar els contagis

Aquest nou cribratge és fruit del treball conjunt dels departaments de Salut i Drets Socials amb el sector del lleure infantil i juvenil. Serra ha destacat que ja s'han pres altres mesures per garantir la seguretat entre les monitores i participants de les activitats. A banda dels protocols, guies i models fixats a l'inici de la campanya d'estiu, ambdós departaments han organitzat cribratges amb TAR adreçats a monitors i monitores que aquests dies tenen previst iniciar activitats que impliquin pernoctació.

Tot i aquesta nova mesura, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut ha reiterat que “el lleure educatiu es manté com un espai segur”. Segons les dades dels departaments de Salut i Drets Socials, hi ha un total de 201 casos positius de Covid-19 i un mínim de 625 contactes estrets detectats fins a aquest dijous. A més, segons les dades notificades per les entitats de lleure educatiu a la Direcció General de Joventut, hi ha un total de 180.000 persones que assisteixen a activitats, 20.000 de les quals són monitores.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article