L’Observatori dels Drets de la Infància crearà un grup de treball específic per abordar la salut mental

Les temptatives de suïcidi augmenten un 27% entre infants i adolescents durant el 2020


L'Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat crearà un grup de treball específic per abordar la salut mental i assessorar el Govern en aquest àmbit.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que ha presidit aquest dijous la sessió plenària de l'observatori, ha advertit de l'afectació socioeconòmica de la pandèmia en infants i adolescents, entre els quals les temptatives de suïcidi han augmentat un 27% el 2020, segons dades del Codi Risc Suïcidi.

Els hospitals també alerten d'aquest increment; en el primer trimestre del 2021, Sant Joan de Déu va atendre un 47% més d'urgències per salut mental en adolescents. Per això, Drets Socials treballarà amb Salut per elaborar un Pla específic per abordar la salut mental infanto-juvenil.

Cervera ha assenyalat que els infants, adolescents i joves són un dels grups de població “més afectats per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia”, a conseqüència de l'increment de famílies en situació de pobresa i risc d'exclusió social, a més d'afegir nous perfils en aquesta situació. Aquesta és una de les conclusions del grup de treball específic creat per l'observatori per analitzar l'afectació de la Covid-19 en la població infantil.

Davant d’aquest escenari, la consellera ha defensat que “la recuperació social i econòmica ha d’anar lligada a la disminució de la desigualtat” i cal entendre la pobresa com un problema multifactorial. Per això, Cervera considera que no es poden reduir les polítiques d’infància que es duen a terme des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i des de Drets Socials: “Les accions que realitzen la resta de departaments i les d’altres agents incideixen directament en la infància i les seves famílies”, ha manifestat.

Garantir els drets de la infància

L'Observatori dels Drets de la Infància és un instrument específic per contribuir de manera eficaç a la divulgació, el foment, el respecte i la garantia dels drets de la infància i l'adolescència. A més dels titulars de Drets Socials, hi participen representants del Govern competents en Educació, Justícia, Salut, Treball, Migracions, Participació i de l’Institut Català de les Dones (ICD).

També hi són presents integrants de col·legis professionals de Catalunya d’àmbits com l’Educació Social, la Pedagogia, la Psicologia, el Treball Social, l’Advocacia, la Medicina, la Teràpia Ocupacional, la Nutrició i la Logopèdia. Participen, alhora, representants d’entitats socials, d’infància i d’associacions de mares i pares d’alumnes, així com integrants del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, i un representant del col·lectiu dels i les joves extutelats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article