Catalunya té les pitjors dades de pobresa en deu anys: una realitat “desoladora” segons la Taula del Tercer Sector

L’organització afirma que el sistema de drets i protecció social “no funciona”


La Taula del Tercer Sector ha valorat com a “desoladora” la radiografia que fa l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Idescat sobre la pobresa a Catalunya, que adverteix que la taxa de risc de pobresa ha pujat tres punts. La presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha afirmat que les dades dibuixen “el pitjor escenari” per afrontar la crisi social de la pandèmia de la Covid-19.

L’organització alerta que les dades que s'han fet públiques aquest dijous només recullen parcialment els efectes de la pandèmia. Segons l'Idescat, la taxa de risc de pobresa o exclusió social AROPE és del 26,3%, gairebé tres punts més que un any abans. La Taula ha afirmat que l'última vegada que la taxa va assolir aquesta mateixa xifra va ser el 2012, enmig de les conseqüències de la crisi del 2008.

Segons Alsina, les xifres demostren que el sistema de drets i protecció social “no funciona” i que en la darrera dècada no s'ha donat resposta a la vulnerabilitat. La Taula ha expressat la seva preocupació especialment per la situació de col·lectius com la infància, els migrants i la gent gran. Concretament, els índex de pobresa en la infància ha pujat gairebé tres punts i se situa al 35,7% (un de cada tres infants a Catalunya és pobre), les persones migrades amb una taxa del 61,6%, més de vuit punts respecte a l’enquesta anterior (dos de cada tres viu en situació de pobresa) i la gent gran que ha crescut més de sis punts i se situa al 19,7% (una de cada cinc persones grans és pobre).

D’altra banda, Alsina ha lamentat que les desigualtats s'eixamplen i les persones riques ho són més, mentre que els pobres també són més pobres. El 20% de les persones més riques acumulen sis vegades més ingressos que el 20% de les persones més pobres, la pitjor dada en desigualtat dels últims cinc anys.

Des de la Taula creuen que l'única manera de trencar amb aquesta pobresa estructural és un canvi profund en les polítiques socials perquè siguin veritablement efectives i tinguin una mirada a llarg termini. Per això, reclama polítiques redistributives i un increment de la inversió. Alsina ha demanat deixar de posar “pegats” en una ferida gran i profunda i passar a atacar el problema d'arrel. En aquest sentit, ha exigit al Govern que posi en marxa de manera urgent el pla de rescat social anunciat. Per a l'organització, els pilars de la recuperació passen per treball decent, habitatge assequible i garantia d'ingressos mínims.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article