‘Vamping’ tecnològic: passar la nit amb el mòbil fa que els adolescents no dormin prou

El 81,5 % dels joves han modificat els seus ritmes de son i reben o envien fins a 100 missatges diaris a través del mòbil


Els adolescents se'n van a dormir a deshora i amb el mòbil a la mà, sobretot en vacances. Aquest és el medi de cultiu ideal perquè aparegui el vamping tecnològic. Aquest fenomen, del qual es parla des de fa anys, provoca la pèrdua d'hores de son pel fet d'estar davant de la pantalla i, després del confinament i amb l'arribada de l'estiu, és més possible que el problema s'agreugi o atrapi els adolescents.

Així ho consideren els experts, que adverteixen de conseqüències “nocives” per a la salut mental i física dels joves, per la qual cosa recomanen als pares que imposin límits en l'ús dels dispositius. "Les rutines són molt importants: cal establir hores fixes per anar a dormir i llevar-se”, recomana Diego Redolar, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador del grup Cognitive NeuroLab i de l'institut Brain 360. D'altra banda, José Ramón Ubieto, docent col·laborador d'aquests estudis, fa una crida a “negociar i establir moments en els quals no es puguin usar les pantalles” per evitar aquest tipus d'abús.

Tots dos experts adverteixen que el tancament que va suposar la pandèmia del coronavirus ha “exacerbat” el nombre d'hores que els joves passen amb el mòbil o la tauleta, i alerten dels efectes que això pot tenir. “Amb la desescalada sorgeixen altres accions més socials, de contacte, però una gran part d'aquesta activitat nocturna es quedarà, perquè es tracta d'una connexió que no és solitària, la fan amb altres”, exposa Ubieto. Redolar afegeix que, amb l'acabament del curs, les rutines “es veuen diluïdes” i, per tant, el vamping es veu més “agreujat”.

Un estudi de l'any passat adverteix que el 81,5 % dels joves van modificar els seus ritmes de son i molts van tenir problemes per dormir. Alguns arriben a rebre o enviar fins a 100 missatges diaris a través dels dispositius mòbils. Els investigadors reconeixen que els nervis o la preocupació per la COVID-19 potser els va afectar, però també apunten un “ús exagerat” de dispositius tecnològics durant la nit. De totes maneres, aquesta problemàtica no s'ha d'atribuir només al pandèmic 2020, sinó que en anys anteriors els informes ja apuntaven al fet que gairebé el 70% dels adolescents espanyols no dormia prou hores, entre vuit i deu; que més del 60% dels adolescents tenien el mòbil a l'habitació quan es ficaven al llit, i que fins al 80% s'estaven una o dues hores consultant la pantalla quan els seus pares es pensaven que dormien. 

La falta de son té efectes en el creixement

Fa molts anys que els estudis conclouen que, arreu del món, els adolescents dormen fins a una hora menys que fa un segle. I també hi ha moltes proves que la falta de son no provoca només irritabilitat, cansament, mal de cap o problemes d'atenció –segons enumera Redolar– com en els adults, sinó que també té efectes en el creixement. “Fins als 20 o 25 anys, el sistema nerviós no està desenvolupat, i cal complir una sèrie de fites; si no es dormen les hores necessàries, a més de les conseqüències per a la persona adulta, estem oblidant quelcom molt important per al desenvolupament cerebral”, alerta. La llum de les pantalles en hores en les quals s'hauria d'estar dormint, relata, “envia al cervell informació contradictòria” que pot afectar diferents sistemes de l'organisme i la regulació dels nostres ritmes endògens.

El que manté desperts els joves són, principalment, les xarxes socials, que s'han convertit en una “nova realitat” per al col·lectiu, afirma Ubieto. És com s'entretenen i interactuen amb els seus semblants i amb els influencers, i “compaginar” aquesta altra vida amb la real “és difícil”, conclou. És per això que els adolescents treuen hores de dormir i les inverteixen en aquesta vida virtual, la qual cosa s'està convertint en molts casos en dependència o abús, com demostra un estudi fet amb més de 2.000 estudiants de Madrid en el qual un terç demostrava un “ús problemàtic d'internet”. “El dispositiu està pensat perquè no hi hagi cap límit, perquè la connexió sigui non-stop, i, per tant, cal imposar un límit exterior”, assenyala el docent.

La recomanació dels experts als pares per posar fi al vamping o per evitar que aparegui és clara: vigilar l'ús de les pantalles. “Es poden limitar a l'habitació i permetre-les al menjador o en un altre lloc de la casa”, proposa Redolar, que també recorda que els pares han de donar exemple: “Si ens veuen amb la tauleta al llit, com els direm que no ho facin ells?”. Per a Ubieto cal iniciar una “negociació” amb els joves per tal d'“establir moments en els quals no les puguin emprar”, com ara el sopar en família o a partir d'una determinada hora de la nit. Tots dos coincideixen que no es tracta d'una situació senzilla, però el professor col·laborador de la UOC anima a afrontar-la per les conseqüències òptimes que té. Al col·legi anglès d'Eton, recorda, es va prendre la decisió de retirar els mòbils per dormir, i al cap de pocs dies “tothom n'estava molt satisfet”. “Els nois i noies s'havien tret del damunt una gran pressió perquè no havien d'estar pendents del que succeïa i podien descansar”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article