El tercer sector proposa una llei per garantir que els serveis públics no tinguin afany de lucre

La proposta legislativa de La Confederació vol erradicar el greuge comparatiu entre la gestió pública i la concertada


Les entitats del tercer sector de Catalunya han presentat una proposta de llei per garantir que la gestió dels serveis públics d'atenció a les persones no tingui afany de lucre. La Confederació, com a patronal del tercer sector, assegura que un dels objectius d'aquesta iniciativa és erradicar definitivament el greuge comparatiu entre els serveis de gestió pública directa i els de l'àmbit concertat.

La proposta de Llei d'Acció Concertada per a la provisió de serveis públics d'atenció a les persones de caràcter social ha estat impulsada per La Confederació i s'ha presentat al Govern de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris, a les entitats d'àmbit municipal i als principals agents econòmics i socials de Catalunya.

Segons La Confederació, aquesta iniciativa està enfocada en contribuir a la construcció d'un model de veritable col·laboració entre l'àmbit públic i les entitats del tercer sector. “Un model que, per sobre de qualsevol altra consideració, garanteixi la protecció dels drets socials, l'interès general i la qualitat de l'atenció a les persones, especialment les més vulnerables”, apunten.

A més, aquesta llei hauria de garantir la cobertura, l'especificitat i la rellevància dels serveis socials d'atenció a les persones. El model que sorgeixi d'una futura normativa hauria de garantir, a més, l'eficiència i el màxim retorn social dels recursos públics, d'acord amb una gestió solidària sense afany de lucre, segons el que expliquen des de La Confederació.

Entre altres coses, el que busquen les entitats del tercer sector és limitar l'interès econòmic dels operadors que accedeixin a l'acció concertada, per tal d'atorgar un rol fonamental i estratègic a la iniciativa social com a part essencial del sistema català de serveis socials d'atenció a les persones.

La Confederació recorda que hi ha un mandat exprés del Parlament de Catalunya perquè el Govern aprovi, en un termini de dos anys que s'esgota l'abril del 2022, un projecte de llei per a revisar el marc regulador de la gestió concertada de naturalesa no contractual per a la prestació de serveis de caràcter social.

Diàleg i responsabilitat per a un canvi de model

“Sabem que no serà fàcil, però aquesta proposta entenem que ha de suposar el canvi de paradigma que persegueix el Tercer Sector Social des de fa anys i que, a poc a poc, està fent ‘taca d'oli’ i impregnant el discurs polític dels nostres governants”, assenyala el president de La Confederació, Joan Segarra.

Amb aquesta proposta de llei, La Confederació vol avançar cap a una erradicació del “greuge comparatiu” que existeix entre els serveis de gestió pública directa i aquells d'àmbit concertat. Per aconseguir-ho, es proposa impulsar l'equiparació de costos dels serveis, incloses les condicions salarials i laborals de les professionals.

Segons La Confederació, per assolir la defensa dels drets socials i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, s'ha d'establir un diàleg i una “corresponsabilitat” entre les administracions públiques i el tercer sector.

“Com hem ja dit públicament, en aquesta legislatura serem més exigents que mai a l'hora de reclamar al nou Govern que facin efectius els seus compromisos. És urgent i cal passar de les paraules als fets”, destaca Segarra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article