Solucions tecnològiques per a la cura de persones amb Alzheimer

Treballadores de l’àmbit de la cura i estudiants de la UVic creen conjuntament una sèrie de tecnologies per facilitar la feina i millorar la salut de les cuidadores


Estudiants de la Universitat de Vic (UVic) han creat conjuntament amb treballadores de l'àmbit de la cura una sèrie de solucions tecnològiques per millorar la vida de les cuidadores i els cuidadors de persones amb Alzheimer. En total s'han dissenyat dues aplicacions mòbils i un canal de YouTube que busquen donar eines a les treballadores per a cuidar la seva pròpia salut i facilitar-les la feina.

Aquestes solucions tecnològiques han estat creades per estudiants de l'àmbit de la salut i la tecnologia de la UVic, les quals han treballat conjuntament amb cuidadors i cuidadores de persones amb Alzheimer que treballen a la Fundació Pasqual Maragall. Tot això en el marc del projecte europeu Co-Created ICT Solutions for Alzheimer's Informal Caregiving (Co-Care), el qual està liderat per la universitat catalana.

La primera proposta que han presentat ha estat un canal de YouTube en què s'hi poden veure vídeos curts amb consells i recomanacions per les treballadores, relacionats amb les patologies, medicació, organització, descans, el suport emocional i l'equilibri ocupacional, però també altres aspectes com els legals i l'ergonomia, entre altres.

També han creat l'aplicació mòbil CuidApp, que permet a les cuidadores i cuidadors registrar un diari compatible amb l'agenda, amb evidències per després explicar al metge sobre l'evolució de la persona que cuida. També té altres funcions que li permeten monitorar la seva salut i que el pot alertar si hi ha algun aspecte que cal canviar, com el control de la son, l'alimentació o l'equilibri entre el temps de feina i el de l'oci. 

Per altra banda, la segona aplicació mòbil que han presentat permet l'accés a la informació, organitzada segons els estadis de la malaltia, de manera que els cuidadors poden accedir directament al nivell d'exigència segons l'estat de la persona que cuiden.

Un procés de cocreació

Totes aquestes tecnologies s'han dissenyat al llarg d'un curs pilot basat en la metodologia de la cocreació, en la qual van participar equips multidisciplinaris amb alumnes de la UVic provinents de diverses disciplines i treballadores de l'àmbit de la cura.

Segons la investigadora del projecte i coordinadora del curs, Anna Ramon, “des de la UVic apostem per la cocreació com a metodologia, ja que la implicació de les persones cuidadores en el disseny de les eines és clau per garantir que els productes siguin els més adequats a les seves necessitats i, per tant, assegurin una major usabilitat i eficàcia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article