Més de la meitat dels adults a la UE té sobrepès

És més comú entre els homes i les persones amb baix nivell educatiu


El 53% dels adults a la Unió Europea té sobrepès. Segons dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat amb xifres del 2019, al 17% dels adults del bloc comunitari se'ls considera obesos, mentre que al 36% se'ls considera preobesos i el 3% tenen un pes per sota del que haurien de tenir segons el seu índex de massa corporal.

El grup d'edat que més sobrepès té és el que va de 65 a 74 anys. La xifra de persones amb sobrepès en aquest grup s'enfila fins al 66%, més de deu punts per sobre de la mitjana europea. Les dades de l'Eurostat també indiquen que hi ha més sobrepès i obesitat entre les persones amb baix nivell educatiu i entre els homes.

Per edats, al grup amb més sobrepès el segueix el d'entre 55 a 64 anys, amb poc més del 60% de persones amb sobrepès. Per contra, els joves d’entre 18 i 24 anys són els que menys sobrepès tenen amb un 25% de persones d'entre aquestes edats amb un pes superior al que haurien de tenir segons el seu índex de massa corporal.

Per països, Croàcia i Malta són els que tenen més adults amb sobrepès, un total del 65%, més de deu punts per sobre de la mitjana europea. Per contra, Itàlia, França i Luxemburg són els que registren una xifra més baixa d'adults amb sobrepès, un 46% en el cas d'Itàlia, un 47% a França i un 48% a Luxemburg. En el cas d'Espanya, la xifra d'adults amb sobrepès és del 54%, una dècima superior a la mitjana europea.

Segons les dades de l'Eurostat, la majoria de països de la Unió Europea que superen àmpliament la mitjana europea en persones amb sobrepès són de l'est. De l'oest, només la superen Portugal, Espanya, Irlanda i Alemanya, però la diferència és més lleugera que en el cas dels de l'est. D’acord amb les dades, en tots els països hi ha més homes amb sobrepès que dones. Les diferències més importants entre homes i dones s'han registrat a Luxemburg, la República Txeca i Xipre.

Més sobrepès en nivells educatius baixos

Les dades constaten que el nivell educatiu és clau. “La proporció de persones amb sobrepès cau quan el nivell educatiu augmenta”, diu l'Eurostat. La taxa de sobrepès entre les persones amb baix nivell educatiu és del 59%, mentre que baixa fins al 54% en el cas dels que tenen un nivell educatiu mitjà i fins al 44% en el cas dels que tenen un alt nivell educatiu.

La taxa d'obesitat també cau entre les persones amb alt nivell educatiu. Entre els adults amb baix nivell educatiu hi ha un 20% de persones amb obesitat, mentre la xifra descendeix fins al 17% en el cas d'estudis mitjans i fins a l'11% en el dels adults amb alt nivell educatiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article