El Síndic obre una actuació d’ofici per si l’enduriment en l’accés a les residències afecta els drets dels residents

Demana informació a Drets Socials i Salut sobre els nous requisits

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar si l'enduriment de les mesures per accedir a les residències de gent gran afecten els drets dels residents. En concret, s’ha adreçat al Departament de Drets Socials per demanar informació sobre si les proves diagnòstiques que s'han de fer els visitants estaran disponibles als centres i qui assumeix el cost.

També vol saber si s’ha plantejat la possibilitat de vacunar els fills del personal de residències i si s’ha previst la possibilitat de pròrroga del pla, en principi establert per a 14 dies. També s’adreçarà al Departament de Salut, per sol·licitar-li informació sobre el Pla d’intensificació de les mesures de control en l’entorn residencial i la seva implementació.

El Síndic recorda que el Consell d'Europa, en una recomanació de l'any 2014, va manifestar que les persones grans tenen dret a la dignitat i al respecte de la seva vida privada i familiar, i també a la llibertat de moviment. “Qualsevol restricció a aquests drets ha de ser legal, necessària i proporcionada, i hi ha d’haver mesures de control adequades per revisar aquestes decisions”, assenyala l’ens. D’altra banda, l’organisme recorda que els estats han de garantir que qualsevol limitació individual per a una persona gran s'implementi amb el consentiment previ lliure informat o com a resposta proporcional a un risc de patir danys.

Durant la primera onada, el Síndic ja va recomanar a les autoritats competents la necessitat que els familiars estiguessin informats i que es mantingués el vincle familiar amb els residents. També va demanar que s'estudiés la possibilitat d'oferir suport psicològic als que han d'acomiadar els seus familiars sense poder-hi ser.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article