Estrangers sense targeta sanitària vacunats a Catalunya no poden accedir al passaport europeu

Alguns dels afectats denuncien que es troben en una “posició desavantatjosa”


Ciutadans estrangers que s'han vacunat a Catalunya, però que no disposen de targeta sanitària, no poden obtenir al passaport europeu que n'acredita la immunitat. És una situació que afecta persones residents al territori que no apareixen al sistema sanitari públic i que, per tant, no poden accedir al portal que permet obtenir el passaport Covid-19: la Meva Salut.

Entre l'abril i el maig el Govern va obrir un registre per als estrangers que no tenen targeta sanitària amb l'objectiu de vacunar “tothom que viu aquí” i s'hi van apuntar 5.700 persones. Ara, però, es troben que com que no són al sistema no poden descarregar-se el certificat de vacunació malgrat haver rebut totes les dosis a Catalunya.

Des de la Generalitat admeten que “actualment no hi ha procediment per obtenir el certificat de vacunació de la Unió Europea” per a aquestes persones i els aconsella adreçar-se al centre d'atenció primària (CAP), mentre que el govern espanyol remet la responsabilitat a Catalunya.

Tot i que des del Ministeri de Sanitat també es pot accedir al passaport, per fer-ho calen mètodes d'identificació que aquests estrangers poden no tenir, com el número d'identitat d'estranger (NIE).

Alguns dels afectats es queixen de la situació en què es troben i que els posa en una “posició desavantatjosa”, ja que preveuen que el certificat pot ser necessari “arreu d'Europa per entrar a restaurants”. “Això sense esmentar els viatges i els costos associats als tests”, han afegit. També han assenyalat que tot i que “els treballadors del CAP volen ajudar, el sistema simplement no ho permet”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

amalia Ripoll
1.
La meva dona es va vacunar al centre de vacunació de Graells, Ripoll. Es va vacunar perquè se'ns va comunicar que els estrangers amb residència a Catalunya es podrien vacunar i tenir el certificat independentment de tenir o no targeta sanitària. La segona dosi de vacuna la va rebre el 20 d'agost. Des d'aleshores he estat intentant obtenir el certificat de vacunació sense èxit. Quan dic sense èxit, vull dir que ha rebut dues vacunes i no té ni un sol document que ho justifiqui, lo qual crec que és poc professional, per dir un mínim.

Com que no té CIP definitiu, desdel CAP ens han dit que no es pot fer un compte a "la meva salut". Com a alternativa, ens han recomanat demanar el certificat a través de la pàgina web del ministerio de salud de l'estat. Per fer això hem hagut de donar-la d'alta en el sistema CLAVE. Un cop donada d'alta en el sistema, hem hagut d'anar en persona al ministeri per registrarla en el sistema. Un cop registrada, finalment hem pogut demanar el certificat, però la resposta del ministeri ha estat que no tenen dades de que estigui vacunada i que contacte amb la nostra comunitat autònoma.

Amb tota aquesta informació hem re contactat el CAP i el centre de vacunació de Graells. En cap dels dos centres ens han pogut ajudar.

En resum, un mes després de vacunar-se de forma completa, molts tests PCR i molts viatges per gestions burocràtiques després, la meva dona ha rebut dues vacunes i no té ni un document que ho certifiqui, una veritable vergonya .
  • 0
  • 0

Comenta aquest article