Una de cada quatre entitats socials ha tancat el 2020 amb pèrdues econòmiques 

La Confederació assenyala que en el 86,1% dels casos els ajuts de les administracions no han cobert la totalitat de la pèrdua d’ingressos


L'impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha passat factura a les entitats socials catalanes. Una de cada quatre ha tancat l'any 2020 amb pèrdues econòmiques, i només un 6,9% d'elles ha pogut cobrir la totalitat dels sobrecostos gràcies als ajuts extraordinaris de l'administració per pal·liar els efectes de la crisi. Així es desprèn dels resultats de la primera radiografia de l'Anuari 2021 del Tercer Sector Social, un informe elaborat per La Confederació i que recull la situació econòmica de les entitats.

Les raons dels números vermells són causades per diferents aspectes. Un 71,3% de les organitzacions assenyalen que les pèrdues han estat donades pel tancament o la suspensió de serveis o activitats. En un 49,2% dels casos hi ha hagut sobrecostos, com compres de material per fer front a la pandèmia o la contractació de personal de reforç; un 20,7% d'entitats al·leguen altres causes com la disminució de les donacions o l'increment de les necessitats socials a cobrir. Finalment, un 8,5% apunta a les places buides en els seus serveis com a responsable de la mala situació financera.

Pel que fa a les ajudes extraordinàries atorgades per les administracions, el 70,5% de les entitats afirma haver rebut algun ajut. El 88,7% de les organitzacions ha rebut ajuts de la Generalitat de Catalunya i un 30,4% per part d'ens locals. Malgrat això, en el 86,1% de les entitats, els ajuts o les mesures extraordinàries de les administracions públiques no han cobert la totalitat de la pèrdua d'ingressos.

I com evoluciona el 2021? Segons apunta l'informe de La Confederació, la tendència és molt semblant, és a dir, els efectes de la pandèmia persisteixen durant el primer semestre de l'any. En concret, el 71,5% de les entitats ha seguit suportant sobrecostos (la mitjana mensual de sobrecostos és de 8.313 euros), mentre que el 52,7% ha seguit assumint una pèrdua d'ingressos a conseqüència del context (16.359 € mensuals de mitjana). En aquest sentit, segons adverteix La Confederació, el 26,3% de les entitats socials preveu tancar l'exercici econòmic del 2021 també amb pèrdues.

Joan Segarra, president de La Confederació, creu que les dades d'aquest informe confirmen “un cop més” que el tercer sector ha fet un “esforç importantíssim” per donar resposta a l'emergència social que ha provocat la pandèmia entre les persones més vulnerables. “Ho ha fet assumint uns costos que serà difícil de recuperar perquè plou sobre mullat”, ha assegurat.

D'altra banda, Segarra opina que els ajuts i mesures extraordinàries de les administracions han estat “insuficients”. “Som un actor clau per a la recuperació social del país i seguirem reclamant al Govern i al conjunt de les administracions públiques els instruments de suport necessaris per fer front als reptes que tots tenim al davant”, ha manifestat.

D'altra banda, La Confederació ha anunciat que ja està treballant en la segona radiografia de l'Anuari 2021 amb la voluntat de conèixer l'estat i l'evolució de l'ocupació dins del tercer sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article