Les persones sense llar, amb menys recursos des de l’inici de la pandèmia

Arrels Fundació denuncia que les persones que viuen al carrer a Barcelona no poden tenir accés directe als albergs i disposen de menys espais de descans diürn


La pandèmia ha dificultat encara més l'accés als recursos i serveis bàsics per a les persones que viuen al carrer. Segons detalla Arrels Fundació a la nova edició de la seva guia ‘Sobreviure al carrer a Barcelona’, les persones sense llar fa més de 15 mesos que no poden tenir accés directe als albergs i que disposen de menys espais de descans diürn.

Des de l'inici de la pandèmia, les persones que viuen al carrer només poden obtenir una plaça a un dels tres albergs municipals si són derivats per un altre servei municipal o per alguna entitat.

Tot i que abans de la crisi sanitària el temps d'espera per obtenir una plaça a algun d'aquests serveis era d'entre cinc i set mesos, des d'Arrels assenyalen que no poder accedir-ne directament afecta a moltes persones sense llar, ja que molts cops no estan en contacte amb altres serveis o entitats.

La pandèmia també ha provocat la reducció de l'aforament i del temps d'estada de molts dels espais de descans diürn d'aquestes persones. “Durant 15 mesos les persones que viuen al carrer han hagut de passar més temps al ras, sense possibilitat de descansar i sentir-se protegides”, avisen des de la fundació.

A la darrera edició de la guia Sobreviure al carrer a Barcelona, publicada l'any 2019, s'havien recollit un total de deu centres que oferien resguard durant el dia. L'estiu passat, el nombre de centres es va reduir fins a quatre i només des de fa unes setmanes s'han tornat a ampliar fins als deu, segons les dades recollides per Arrels.

Per altra banda, la major part de la vintena d'entitats i menjadors municipals que ofereixen esmorzar, dinar o sopar a les persones que viuen al carrer han hagut de deixar d'entregar menjar calent a causa de la pandèmia i s'han limitat a donar menjar per emportar i fred.

Des d'Arrels assenyalen que tot i que el nombre de serveis higiènics per a persones sense llar no ha disminuït, segueixen mancant espais on poder deixar les seves pertinences i documentació de manera segura.

Anar més enllà de les necessitats bàsiques

“Els recursos bàsics, com una dutxa o una consigna, són molt importants en el dia a dia de les persones que viuen al carrer i serveixen també per començar a construir vincles amb les persones que, amb el temps, permetin millorar la seva situació. Però calen més recursos que transformin realment i que mirin a mitjà i llarg termini, més enllà de les necessitats bàsiques”, afirma el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets.

Des de la fundació el que proposen a curt termini és habilitar espais petits i ubicats a cada barri perquè les persones passin la nit de manera segura, obrir més centres de dia on les persones puguin descansar i fer ús de serveis bàsics, augmentar els serveis de dutxa i de consigna i garantir àpats calents.

A més, des d'Arrels aposten també per seguir consolidant i augmentant els serveis que s'adrecen a les dones que viuen al carrer i aquells a on poden accedir acompanyades del seu animal de companyia.

A aquesta edició de la guia Sobreviure al carrer a Barcelona, Arrels Fundació ha recollit més d'un centenar de serveis que pertanyen a 60 entitats privades i recursos públics que contemplen les necessitats bàsiques de les persones sense llar i també als quals es poden dirigir si pateixen una agressió o necessiten orientació jurídica, legal, laboral o sanitària.

L'objectiu d'aquesta guia és que les persones que viuen al carrer s'hi puguin adreçar directament per trobar aquells recursos i serveis que necessiten, sense la intermediació de serveis socials o altres entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article