Calella prepara un pla de transformació de locals buits i antics hotels en habitatge social

Un estudi identifica 254 baixos i una quinzena d’allotjaments turístics susceptibles de canviar d’ús


L'Ajuntament de Calella vol posar en marxa un pla pilot per convertir baixos comercials buits en habitatge social. Per incentivar la transformació, el consistori preveu incloure en el pressupost del 2022 incentius fiscals i ajudes perquè els propietaris puguin donar una nova vida a aquests espais.

Només al carrer Jovara de Calella hi ha identificats 254 locals en desús que podrien convertir-se ara en casetes per a joves i gent gran. L'estudi previ que ha elaborat la Diputació de Barcelona també assenyala fins a una quinzena d'antics hotels i pensions, també en aquest carrer, que fa anys que estan tancats. La seva transformació, però, és més complexa perquè molts d'aquests edificis estan fora de normativa i caldrien obres milionàries per adaptar-los.

El regidor d'Habitatge de Calella, Josep Torres, explica que el pla vol intentar solucionar dos greus problemes a la ciutat. Per una banda la “deshumanització” d'un eix viari com és el carrer Jovara. “Les persianes tancades donen un aspecte d'abandonament”, es lamenta. D'altra banda, el pla permetria augmentar l'oferta d'habitatge social al conjunt de la ciutat.

Les possibilitats són moltes, ja que només en un carrer són ja 254 els locals buits que es podrien transformar en habitatge. L'Ajuntament per si sol no pot assumir el cost que això suposaria i l'estratègia, segons detalla Torres, estarà centrada a incentivar la col·laboració amb els propietaris a través d'ajudes i incentius fiscals.

Els propietaris, defensa Torres, han d'acabar veient que canviant l'ús del local, adequant-lo com a habitatge i posant-lo al mercat de lloguer social, la inversió “els surt a compte” perquè deixaran de tenir un immoble tancat que els genera despeses però cap ingrés. Les primeres ajudes es donaran el 2022, quan s'aprovi un nou pressupost.

Prova pilot abans de la requalificació

Aquesta prova pilot es farà amb uns locals determinats que, urbanísticament, no requereixen cap requalificació per part de l'Ajuntament. Si la iniciativa té èxit i es fa extensiu al conjunt del carrer, però, el consistori hauria d'impulsar una modificació del planejament urbanístic per poder preveure l'ús residencial en aquests baixos comercials.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha lliurat ja al consistori un estudi que fixa les directrius urbanístiques per poder procedir al canvi d'ús d'aquests espais. El document també recull que, a banda dels locals, hi ha una quinzena d'antics hotels i pensions tancats des de fa anys que també podrien convertir-se en habitatges.

En aquest punt, però, el regidor d'Habitatge és menys optimista, ja que la majoria d'establiments estan fora de normativa. “Tenen construït més del que toca”, assegura. Això significa que qualsevol obra que es vulgui fer obligaria a adaptar l'edifici a la normativa actual i en alguns casos això implica l'enderroc d'algunes plates, amb el cost que això suposa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Xavier Barcelona
1.

Espero que en fassin ACCESSIBLES per a persones usuaries de cadira de rodes amb mobilitat reduïda !!!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article