La sensació d’inseguretat de les dones a l’espai públic creix a Barcelona durant la pandèmia

Un 37% tenen més percepció d’inseguretat relacionada amb la violència masclista al carrer, segons una enquesta


La sensació d'inseguretat de les dones a l'espai públic ha crescut a Barcelona durant la pandèmia. En concret, un 37% percep més inseguretat relacionada amb les violències masclistes al carrer. Així ho indiquen els resultats d'una enquesta feta per les entitats Àmbit Prevenció, Col·lectiu Punt 6 i Creación Positiva, i que ha estat resposta per 938 dones i persones no binàries els mesos de novembre i desembre del 2020. 

Segons aquesta enquesta, que porta per títol 'Barcelona amb mirades de dones: una ciutat feminista?', més del 52% de les dones consideren que la poca gent al carrer ha fet augmentar la seva percepció d'inseguretat, així com el tancament dels comerços i altres establiments (26%). Les restriccions horàries i el toc de queda (20%) i la menor presència de veïns o persones conegudes al carrer (14%), també apareixen com a motius.

El col·lectiu de persones migrades ha manifestat en un percentatge més elevat (16%) que la resta d'enquestades (9%) l'augment de la presència policial al carrer com a motiu d'augment de la percepció d'inseguretat vers les violències masclistes a l'espai públic.

Dos de cada deu han patit violència masclista

Durant el primer període de confinament i de manera general, dues de cada deu persones enquestades assegura haver viscut algun tipus de violència masclista, com per exemple violència verbal (11%) i assetjament al carrer (7%).

La majoria de les vegades la violència va ser exercida per un home desconegut tot i que en un 20% dels casos les enquestades han identificat violència per part dels cossos de seguretat, com ara Guàrdia Urbana o Mossos d'Esquadra.

Les violències verbals (20%) i les situacions d'assetjament al carrer (13%) han estat més freqüents en persones del col·lectiu LGTBIQ+.

D’altra banda, l’informe també destaca que de les persones que han patit situacions de violències, la majoria ha decidit no denunciar els fets (65%). Entre les dones migrades, és més del 70% les que van decidir no denunciar.

Per edat, les dones i persones no binàries joves (fins a 28 anys) tenen una percepció d'inseguretat major. Per zones, els districtes que es perceben com a menys segurs són Nou Barris i Ciutat Vella. A Nou Barris, per exemple, el percentatge de dones que se senten més insegures que abans de la pandèmia augmenta fins al 74%, en contraposició a districtes com Sarrià–Sant Gervasi, on només ho percep així un 30%.

El carrer i el transport públic, espais “insegurs”

L'enquesta també mostra com el carrer (84%) és l'espai percebut com més insegur en relació a les violències masclistes després del confinament, majoritàriament al vespre (58%) i a la nit (59%). Les estacions del metro (30%) i els parcs (28%) també ocupen les primeres posicions d'aquesta llista.

Després del confinament, al voltant del 9% de les dones han deixat d'utilitzar algun mitjà de transport per raons de seguretat relacionades amb les violències masclistes: un 60% han deixat d'utilitzar el transport públic i un 43% han deixat de fer desplaçaments a peu. La gran majoria d'enquestades es mouen més en transport públic tot i no considerar-lo un mitjà de transport segur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article