Una de cada tres pacients en llista d’espera per a una reconstrucció mamària tarda fins a dos anys a poder-se operar

Els experts sostenen que cal reduir el termini a un màxim de sis mesos per la “implicació emocional” de les afectades


Una de cada tres pacients en llista d'espera per a una reconstrucció mamària tarda fins a dos anys a poder-se operar a un hospital públic català. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE) en què també es recull que només un de cada quatre centres pot oferir totes les tècniques de reconstrucció després d'un càncer.

Tal com ha explicat el president de la SCCPRE, Josep Prat, malgrat que el temps d'espera s'ha reduït a gairebé la meitat des de fa cinc anys, “cal tenir en compte que es tracta de pacients amb seqüeles d'un tractament oncològic, amb la implicació emocional que això comporta”.

Per això, des de l'entitat consideren que seria necessari que, a fi de no interrompre el procés de recuperació de les pacients, aquesta intervenció s'inclogui en el grup de procediments el temps d'espera del qual no pot superar els sis mesos.

De fet, la SCCPRE recorda que l'abril de 2019 el Departament de Salut va anunciar que estava treballant en l'elaboració d'un nou decret per garantir les reconstruccions mamàries en 180 dies, però que aquest encara no ha vist la llum.

Paral·lelament, l'estudi revela que el 60% dels hospitals públics de Catalunya no realitza reconstruccions mamàries amb microcirurgia. Un fet que deriva de la necessitat de disposar de més temps quirúrgic, més instrumental i més professionals. El mateix passa amb la micropigmentació del complex arèola-mugró, la qual no es fa en el 40% dels centres.

Una dada positiva és que el percentatge de reconstruccions mamàries immediates als hospitals públics de Catalunya ha millorat de manera considerable amb el pas dels anys. Actualment, un 40% d'aquests centres realitza la reconstrucció després l'extirpació del tumor mamari en nou de cada deu casos. Fa cinc anys, aquest percentatge era del 16%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article