La Taula del Tercer Sector insta Aragonès a posar en marxa el pla de rescat social per mitigar els estralls de la Covid-19

L’entitat reclama al president del Govern que detalli les accions i el calendari previst per desplegar-lo


La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya s'ha reunit aquest dimecres amb el president del Govern, Pere Aragonès, per abordar les polítiques socials, amb l'objectiu de mitigar els estralls de la crisi derivada de la Covid-19.

L'entitat ha instat Aragonès a posar en marxa el pla de rescat social davant una situació “d'extrema gravetat”. A la trobada, l'organització  ha demanat al president que es concreti en quin punt es troba aquest pla, les mesures i accions que s'inclouran per pal·liar els efectes de la pandèmia, de quin pressupost i calendari es disposarà i si es comptarà amb la participació del tercer sector per al disseny de la sortida a la crisi provocada pel coronavirus, com reivindiquen les entitats socials.

La Taula ha recordat que el pla de rescat social de 700 milions d'euros —recollit al discurs d'investidura i a la presa de possessió del mes de maig— és una de les “principals prioritats” que s'ha marcat el Govern en els primers 100 dies de mandat. Per a les entitats socials, aquest pla ha de garantir tres drets bàsics per a una vida digna i ha de comptar amb els recursos necessaris, augmentant “clarament el finançament d'aquestes polítiques públiques” en els pròxims pressupostos 2022.

A l'hora de concretar el rescat, la Taula ha defensat que és urgent que el Govern es coordini amb l'executiu espanyol per assegurar “un bon encaix” entre la Renda Garantida de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital. També que s'apliqui immediatament el pla de xoc per fomentar l'ocupació en els col·lectius en situació vulnerable, que són els que tenen més dificultats per trobar feina i que s’incrementi el parc públic d’habitatges per assegurar l'accés a una habitatge digne i assequible com a mesura “fonamental” per garantir els mínims vitals i d'autonomia personal.

L'entitat també ha reclamat que hi hagi un reconeixement a la feina de servei públic i a la contribució essencial de les entitats del tercer sector per aturar el cop de la crisi i per donar una resposta ràpida a les necessitats socials sorgides a la pandèmia. De fet, la Taula ha recordat que durant el 2020, el tercer sector va acompanyar a més de 800.000 persones per a la cobertura de necessitats bàsiques, triplicant les ajudes a l'alimentació i duplicant les d'habitatge.

Per aquesta raó, li ha recordat el compromís del Govern d'aprovar la Llei del Tercer Sector Social durant aquesta legislatura per garantir el seu reconeixement com a agent provisor de servei públic, potenciar la seva representativitat institucional i assegurar-ne l'estabilitat econòmica i financera.

Altres demandes que s'han traslladat al cap de l'executiu català són que el Govern es faci seu i concreti les mesures recollides a l'Acord per una Catalunya Social; que el tercer sector social tingui accés als fons europeus Next Generation per donar una millor resposta social a la pandèmia i que s'apliquin millores en el seu finançament tenint en compte l'augment de les necessitats socials agreujades per la pandèmia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article