Les organitzacions de metges es comprometen a prevenir la violència obstètrica

La Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia i els col·legis de metges demanen que no s’assimilin jurídicament aquestes situacions de mala praxi amb la violència de gènere


La Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) s'han compromès a promoure la sensibilització i la formació dels professionals sanitaris per evitar la violència obstètrica. Tot i això, han mostrat també la seva preocupació perquè aquestes situacions de mala praxi professional s'assimilin jurídicament amb la violència de gènere en la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs que ha plantejat el Ministeri d'Igualtat.

En un comunicat conjunt, la SCOG i el CCMC han reconegut que el terme violència obstètrica genera rebuig a la majoria de professionals de la salut, ja que pot arribar a suggerir “intencionalitat i voluntat d'exercir violència envers les dones” i, per tant, pot generar la sensació que s'està qüestionant la professionalitat de les treballadores.

Malgrat això, però, les dues organitzacions han assegurat que s'ha de superar aquest rebuig inicial per copsar el significat real del terme i “ser capaços d'entrar en el debat de les qüestions de fons”. En aquest sentit, tant la SCOG com el CCMC han mostrat la seva intenció de participar en el debat i en les al·legacions que el Ministeri d'Igualtat demani en el moment de desenvolupar la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs.

Sobre aquesta reforma, les dues organitzacions han mostrat la seva preocupació per “la possibilitat que l'assimilació jurídica de la violència obstètrica amb la de violència de gènere pugui implicar la criminalització de professionals” i han recordat que ja existeixen mecanismes reguladors i sancionadors per als procediments punibles de mala praxi.

De la mateixa manera, tant la SCOG com el CCMC s'han compromès a analitzar “les possibles implicacions legals que pugui tenir per tal de defensar els legítims interessos dels professionals”, a més d'emprendre iniciatives divulgatives de sensibilització i formació entre les treballadores i els treballadors de la salut.

“El compromís ètic i de millora continuada dels professionals sanitaris està fora de dubte; per això, és imprescindible que professionals i societat ens escoltem mútuament per poder avançar”, han manifestat les dues organitzacions en comunicat conjunt.

Posar llum sobre la violència obstètrica

La violència obstètrica ha estat reconeguda internacionalment per les Nacions Unides i la Comissió Europea. A més, la Generalitat de Catalunya la va regular i definir a la llei 17/2020, del 22 de desembre, sobre el dret de les dones a erradicar la violència masclista.

S'entén com a violència obstètrica aquella que exerceixen les organitzacions o els professionals sanitaris sobre el cos i els processos reproductius de les dones, quan, per acció o omissió, dificulten a les dones la presa de decisions lliure i autònoma sobre el seu cos i sobre la seva salut sexual i reproductiva per una manca d'informació adequada.

Segons un estudi conjunt de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Hospital do Salnés de Pontevedra, més del 38% de les dones es van percebre com a víctimes de violència obstètrica dins d'una mostra de 17.000 dones a tot el territori espanyol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article