Pugen un 116% les consultes en línia sobre lactància materna durant la pandèmia

Segons un estudi de LactApp, han augmentat les preguntes sobre mastitis, baix pes en nounats i relactació


Les consultes en línia sobre lactància materna van créixer un 116% durant el 2020 en relació amb l'any anterior. Així ho conclou un estudi elaborat per LactApp, una aplicació sobre lactància materna que va registrar un increment del 133% d'usuàries l'any passat.

D'entre les preguntes que més van créixer destaca el 31% sobre mastitis en el primer semestre i un 11,6% sobre baix pes en nounats. A més, es van disparar un 132,8% les preguntes sobre relactació, relacionat amb les separacions mare-nadó. De fet, l'informe denuncia que alguns hospitals van separar a mares i nadons en el postpart immediat i van posar traves a l'inici de la lactància materna en el cas de mares positives de Covid-19. A banda, es va prohibir l'entrada d'acompanyants a les visites, es van "accelerar" les altes i es van tancar els grups de lactància presencials.

Amb aquests grups tancats, van pujar un 103,7% les preguntes en línia sobre tècniques de lactància, com posició i agarri correctes. L'aplicació també ha recollit un notable augment de dubtes de dones sanitàries i altres treballadores presencials per la compatibilitat del seu treball amb la lactància materna.

500.000 descàrregues en 177 països

L'aplicació, que compta amb 500.000 descàrregues en 177 països, va notar un increment de les consultes a partir de la declaració de la pandèmia. L'augment va ser sostingut, tot i que es va aguditzar amb els confinaments domiciliaris. Així, les consultes en línia sobre lactància van créixer un 26,1% als Estats Units durant els 30 dies posteriors al confinament decretat en diversos estats entre el 19 i el 24 de març. A Mèxic l'augment va ser del 40,3% després del confinament decretat el 23 de març, i a l'Argentina, on es va decretar el 19 del mateix mes, va ser del 51,1%.

L'informe de LactApp també apunta els efectes de la pandèmia en la salut mental perinatal. En aquest sentit, fa referència a diversos informes internacionals que conclouen que hi ha més depressió i més ansietat, i que aquests símptomes apareixen amb més freqüència entre aquest col·lectiu que entre la resta de la població.

Compatibilitat de vacuna i lactància

LactApp va registrar ja des de l'inici de la campanya de vacunació un increment de les consultes sobre la compatibilitat de la vacuna contra la covid-19 i la lactància materna. En concret, 401 consultes al canal en espanyol relacionades amb la vacuna en 30 dies, el que suposa l'1,22% del total de consultes ateses. L'informe 'La vacuna covid-19 i la lactància materna' de l'aplicació va rebre 12.886 visites en 30 dies, el 20% del total de visites del blog. A més, la secció específica sobre la vacuna a l'aplicació va rebre el 2,1% del tràfic d'aquesta.

L'informe destaca que durant el 2021, les recomanacions oficials s'han anat unificant, mostrant-se totes favorables a la vacunació de les dones que donen el pit. A més, fa referència a l'estudi fet des de LactApp amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments es conclou que es produeix pas d'anticossos en la llet materna. LactApp ha publicat aquest estudi coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que se celebra entre l'1 i el 7 d'agost.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article