L’Arteneu: creació artística per a infants amb necessitats educatives especials

El centre obrirà les portes a l’octubre a l’edifici modernista de la Casa Taulé de Sabadell i oferirà tallers de música, dansa, teatre i expressió plàstica


Sabadell comptarà a partir de l'octubre amb un centre d'activitats artístiques adreçat a infants i joves d'entre 5 i 18 anys amb necessitats educatives especials. L'Arteneu, com s'ha batejat la iniciativa, oferirà tallers i activitats específiques de música, dansa, teatre i expressió plàstica, amb l'objectiu de donar espais de creixement personal i formatiu a aquests infants i joves fora de l'horari escolar.

La idea del centre va sorgir a partir de detectar la necessitat i la mancança que hi ha a la ciutat, més enllà de l'oferta mèdica clínica, d'espais adaptats a les necessitats formatives dels infants amb trastorns d'atenció, trastorns de l'espectre autista o funcionament intel·lectual límit, entre altres.

“Volem ser un referent d'excel·lència i qualitat amb activitats especialitzades i adaptades mitjançant l'art, un mitjà inclusiu, amb tota una àmplia gamma d'activitats humanes, creatives i amb formes d'expressió que apel·len als sentits i les emocions i, alhora, amb components socials i neuronals”, expliquen des de la direcció del centre, formada pel sociòleg Eloi Moya i l'enginyera de telecomunicacions, Anna Fernàndez.

En aquest sentit, cadascun dels tallers i activitats tindrà un enfocament diferent: als tallers de música s'utilitzaran també teràpies de neurociència i musicoteràpia, al de dansa es donarà molta importància a l'expressió corporal dels infants, als tallers de teatre s'integraran en projectes multidisciplinaris i, finalment, els d'expressió plàstica s'han plantejat més com un espai per gaudir de la manipulació dels diversos materials i objectes que s'utilitzaran.

Tots aquests tallers i activitats han estat dissenyats i estaran dirigits per un equip de professionals, llicenciades i monitores amb experiència en treball amb infants i adolescents. A més, el centre també disposa d'un equip de monitors de lleure titulats per dirigir les activitats de ludoteca, els casals, les sortides i l'esplai. 

Un espai transformat i transformador

El centre està ubicat a l'edifici modernista de la Casa Taulé de Sabadell, un espai protegit a on fins al 2018 funcionava l'Aliança Francesa de la ciutat. L'espai ha estat remodelat i adaptat per poder acollir les activitats formatives de l'Arteneu, tot i que aprofitant els espais que ja hi havia a l'edifici.

Durant la remodelació, per exemple, s'ha incorporat un ascensor per facilitar l'accés de les persones amb algun problema de mobilitat i s'han adaptat les aules per fer-les més accessibles de les que hi havia abans.

A més, s'ha creat un espai de ludoteca, el qual comptarà amb activitats dirigides com a complement lúdic i distès als tallers més formatius. Entre d'altres, la ludoteca incorporarà una biblioteca, amb sala de lectura i sessió de contes, una sala de jocs, una sala de tecnologia i una musicoteca i filmoteca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article