Salut no preveu activar ara la vacunació per part d’auxiliars d’infermeria

El Col·legi d’Infermeres i Infermers i els diversos sindicats del sector han anunciat mesures per fer front al que consideren que és “intrusisme” professional


El Departament de Salut “no té previsió d'activar en aquests moments” la vacunació per part de tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) i asseguren que “en el supòsit que fos necessari, sempre seria de forma transitòria”. Aquest aclariment arriba després que el Col·legi d'Infermeres i els sindicats Infermeres de Catalunya, SATSE i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) critiquessin fortament la mesura.

Des del departament han explicat que s'ha “habilitat una mesura preventiva” per capacitar els TCAI per a l'administració de vacunes contra la Covid-19 en cas que sigui necessari i assegurar així la continuïtat de la campanya de vacunació.

Tot i això, ha deixat clar que si es decidís activar la mesura, els TCAI haurien de fer prèviament una formació específica, punxar sota la supervisió d'infermeres i que no hi hagués disponibilitat d'altres col·lectius professionals amb la competència per vacunar i que ja s'han presentat voluntaris en les crides realitzades.

La mesura permetria incrementar el nombre de professionals disponibles per a la vacunació. D'aquesta manera, en cas d'una situació epidemiològica amb un augment dels contagis, es podria alliberar a les infermeres per donar suport en dispositius amb alta càrrega assistencial, com els centres d'atenció primària o hospitals, segons Salut.

En altres etapes de la pandèmia, el Departament de Salut exposa que ja ha activat diferents mesures extraordinàries. Per exemple, que estudiants de medicina o infermeria facin tasques de suport com també l'administració de vacunes. Avui dia aquests estudiants de grau continuen donant suport a la campanya de vacunació, sempre amb la supervisió d'infermeres.

Una mesura molt criticada

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha advertit al Govern que farà “les accions necessàries” per evitar que els auxiliars vacunin. Critiquen que no hi ha “cap argument” que reconegui que els auxiliars puguin punxar les vacunes.

En el mateix sentit, el sindicat d'infermeria SATSE denuncia que la decisió de l'executiu posa “en risc” la seguretat del pacient i dels treballadors no qualificats, als quals considera que “se'ls imposa cometre un presumpte delicte d'intrusisme”.

SATSE també adverteix que actuarà judicialment i de manera individual contra cada treballador no qualificat i sense competències legals per a administrar la vacuna. “L'incompliment de la norma amb coneixement d'aquesta, com és el cas que ens ocupa, suposa un presumpte delicte de prevaricació en una cosa tan sensible com és la salut de les persones”, apunten.

Per altra banda, el sindicat Infermeres de Catalunya considera un “menyspreu” l'anunci d'aquesta mesura per part de Salut i critica que ha estat una decisió “unilateral” sense parlar-ne amb col·legis professionals ni sindicats i demanen que es “retiri de forma immediata aquesta instrucció”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article