Més d’11.300 persones van iniciar tractaments per addicció a drogues el 2020

El 41% d’aquests tractaments van ser per alcoholisme, segons l’informe anual de la Subdirecció General de Drogodependències


A Catalunya es van iniciar un total de 11.353 tractaments per abús o dependència de les drogues el 2020. La gran majoria d’aquests tractaments, un 41%, van ser per problemes d'addicció amb l’alcohol, que segueix sent la droga que origina més urgències hospitalàries, segons les dades de l’Informe anual 2020 del Sistema d’Informació de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública (ASPCAT).

En total, es van atendre 4.700 casos de persones que volien iniciar un tractament per alcoholisme l’any passat a Catalunya. El 73% d’aquestes persones van ser homes amb una mitjana d’edat de 47 anys i el 35% es trobaven a l’atur. 

Per altra banda, del total d’urgències hospitalàries causades per substàncies psicoactives l’any passat, el 51% ho van ser per l’alcohol. A l’informe destaquen també l’important impacte del consum d’alcohol entre les persones joves, ja que un 5% d’aquestes urgències hospitalàries van ser de menors d’edat.

La segona droga que va tenir més inicis de tractament va ser la cocaïna, amb el 24% i un total de 2.735 casos. Tot i això, el 2020 només un 39% d’aquests inicis feia tractament per primera vegada, mentre que fa deu anys aquest percentatge era d’un 60%. 

Pel que fa al cànnabis, aquesta droga va generar el 14% dels inicis de tractament (1.628 casos) i és la droga en què el tractament s’inicia a una edat més temprana, al voltant dels 29 anys tant en dones com en homes. Aquesta dada està relacionada amb el fet que un 23% dels estudiants de secundària d’entre 14 i 18 anys afirmava haver consumit cànnabis en els darrers trenta dies. 

El 2020 només un 13% dels tractaments iniciats per primera vegada estaven relacionats amb l’heroïna i les peticions de tractament per aquesta droga estan estabilitzats des d’inicis dels anys 2000, situant-se al voltant dels 1.300 casos l’any. Això sí, prop de 8.000 persones amb addicció als opioides, sobretot a l’heroïna, estaven rebent tractament farmacològic, majoritàriament de metadona, a finals de l’any passat. 

Finalment, el tabac va representar un 3% (344 casos) dels inicis de tractament en els  serveis especialitzats d’atenció a les drogodependències l’any passat, però cal tenir en compte que la majoria de tractaments del tabaquisme es realitzen des d’altres àmbits, com l’atenció primària. A més, és la droga amb la qual el tractament s’inicia a una edat més avançada, al voltant dels 50 anys. 

Disparitat entre homes i dones en els tractaments

En el conjunt dels inicis de tractament, el 76% corresponen a homes i el 24% a dones. Aquesta majoria d’homes es manté quan s’analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac, on la proporcionalitat està molt igualada. En el cas de l’heroïna i la cocaïna, la proporció entre dones i homes està més descompensada, ja que arriba a ser d’entre 1 o 2 dones per cada 8 o 9 homes. 

“Aquesta distribució entre sexes reflecteix que les dones tendeixen a igualar els homes en el consum de drogues legals (alcohol i tabac) o aquelles amb menor rebuig social (cànnabis), fet que també es troba en les enquestes poblacionals i escolars”, conclouen a l’informe.

Atenció continuada durant la pandèmia

Aquestes dades es van recollir a partir dels casos tractats als 63 centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) de Catalunya. Aquests equipaments es van mantenir oberts durant els primers mesos de la pandèmia de la Covid-19 i van atendre les demandes urgents també de forma telemàtica, per minimitzar la disminució important que es preveia en els inicis de tractaments.

També es van mantenir en funcionament els ​​18 serveis de reducció de danys (SRD) de Catalunya, on es van atendre a 5.908 persones al llarg del 2020. Aquests serveis atenen a persones consumidores de drogues, bàsicament de cocaïna i heroïna, amb l’objectiu de disminuir les conseqüències negatives del consum en la seva salut física i psicosocial, i motivar i facilitar l'accés al tractament. 

Des de l’ASPCAT assenyalen que el perfil de les usuàries dels SRD acostumen a ser homes (un 90%), la meitat dels quals són estrangers (un 38% són europeus) i que acostumen a trobar-se en una situació vulnerable, ja que un 45% són persones sense un allotjament estable i un 35% són persones sense llar.

D’altra banda, 2.794 persones es van beneficiar de les 14 sales de consum supervisat que actualment hi ha a Catalunya, on hi van fer un total de 123.552 consums. L’any 2020 es van produir 141 sobredosis a aquests equipaments, una vuitantena menys que l’any anterior, i cap d’elles va resultar mortal, ressalten des de l’ASPCAT. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article