L’Ajuntament de Barcelona aposta per reactivar la mobilitat internacional d’estudiants

El consistori posarà en marxa un pla per atraure alumnat estranger a la ciutat


L'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla per reactivar la mobilitat internacional d'estudiants després que aquesta hagi quedat tocada per la pandèmia i les restriccions. El pla per reactivar les estades acadèmiques preveu una campanya per atraure estudiants internacionals, places residencials a preus assequibles i una oficina específica d'atenció a la comunitat universitària internacional.

Es calcula que prop de 30.000 estudiants estrangers hi feien estades universitàries cada curs, abans de la pandèmia, ja que la ciutat era una de les destinacions preferents d'alumnat de diversos països. També rebia prop d'un miler de joves europeus que complementaven els seus estudis de formació professional (FP), així com uns 200 docents del mateix àmbit. 

L'objectiu de la campanya, segons l'Ajuntament, és recordar el potencial de Barcelona com a ciutat per estudiar però també la seva qualitat de vida, les possibilitat de desenvolupar carreres professionals en diversos àmbits, i els potencials en àmbits com el tecnològic, el digital, o el científic.

Residències a preus assequibles

L'allotjament assequible és una assignatura pendent i per això el consistori ha iniciat una reforma normativa per poder crear una borsa de places de residència a preus assequibles, a les quals s'hi accediria segons criteris de renda.

L'Ajuntament vol cobrir la demanda existent, d'una banda, però també contribuir indirectament a la baixada de preus de les residències privades, de l'altra. A més, s'estudia la manera de flexibilitzar l'oferta facilitant les estades en períodes més curts que el curs acadèmic.

Nova oficina

A més, l'Ajuntament, en estreta col·laboració amb el Barcelona Centre Universitari (BCU), posarà en marxa una oficina d'atenció a la comunitat universitària i de recerca internacional que unificarà tota la informació i els serveis de suport disponibles per als estudiants estrangers.

L'oficina, que s'anomenarà Barcelona International Welcome Desk, serà tant presencial com virtual i buscarà superar la burocràcia complexa amb la qual topen els alumnes de fora, com ara obtenir els permisos de residència o visats, entre altres.

Acte de benvinguda

Finalment, seguint l'exemple d'altres ciutats espanyoles es proposa un acte de benvinguda a l'inici de curs de la comunitat universitària i de recerca internacional, ubicat en un espai emblemàtic de Barcelona. L'Ajuntament treballa amb la idea d'organitzar un esdeveniment que inclogui tallers, exposicions, visites vinculades al teixit científic de la ciutat de ciència, activitats de descoberta de Barcelona, amb guiatges històrics, culturals, socials, que aportin una visió més rica i complerta de la ciutat.

Formació Professional

Pel que fa a la formació professional, el pla preveu fomentar l'activitat de les dues principals institucions que ja treballen en aquest terreny. Una és la Fundació BCN Formació Professional, l'entitat de referència en la gestió de les accions de mobilitat del jovent i el professorat d’FP. De fet, és la institució que més beques de mobilitat internacional gestiona a Catalunya després del Departament d'Educació de la Generalitat. Per al curs 2021-2022 la Comissió Europea ha aprovat ja l'Erasmus+ (per a graduats en diverses modalitats d'FP) i TLN Mobilitat i Projecte Singular (el programa de garantia juvenil). L'altra institució de referència és l'Associació de ciutats europees Xarxa FP, que lidera Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article