Programes culturals i d’estimulació cognitiva per lluitar contra el deteriorament mental

El consistori programa més de 600 sessions a les residències de Barcelona per fer front a les conseqüències de l’aïllament per la Covid


L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa diversos programes culturals i d'estimulació cognitiva a les 300 residències de Barcelona per fer front a les conseqüències de l'aïllament per la covid. La iniciativa es posa en marxa després de constatar que les sessions culturals dutes a terme en els quatre centres municipals són una eina eficaç per lluitar contra el deteriorament mental.

En total ha programat més de 600 sessions d'activitats que, a més de millorar els rendiments cognitius, han permès avenços a nivell conductual en les persones amb deteriorament cognitiu sever. Davant d'això, l'ajuntament vol consolidar aquests programes a la resta de centres de la ciutat i signarà un conveni de col·laboració perquè els museus de la ciutat facin visites a les residències.

En els darrers mesos, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu Picasso i el Museu Nacional d'Art de Catalunya han fet unes 300 sessions als quatre equipaments municipals en què s'han presentat obres i exposicions als residents. L'objectiu d'aquesta iniciativa era traslladar als usuaris sensacions i emocions per incentivar l'exercici cognitiu del reconeixement, la memòria, el record i la conversa. L'aproximació als museus, que s'ha fet seguint totes les mesures sanitàries i sense sortir de l'equipament, ha tingut una valoració molt positiva. Per aquest motiu, està previst que durant el pròxim any l'Institut Municipal de Serveis Socials signi un conveni de col·laboració amb l'Apropa Cultura i l'ICUB per ampliar aquesta experiència a altres residències de la ciutat que així ho vulguin.

Paral·lelament, de la mà del projecte Singular Música & Alzheimer, les quatre residències municipals han desenvolupat més de 300 sessions de musicoteràpia, en grups reduïts d'unes cinc persones cadascun, tot respectant els grups bombolla i amb assistència voluntària. L'experiència ha estat molt positiva, no només pels musicoterapeutes, sinó també pels 75 residents que hi han participat.

Bicis sense edatés una altra de les iniciatives que s'ha fet en els darrers mesos als centres de titularitat municipal. L'activitat ha estat possible gràcies als voluntaris i a les bicicletes adaptades perquè els residents poguessin sortir al carrer. Segons el consistori, “els beneficis a nivell psicològic i social han estat evidents”, ja que tots els participants han notat una millora en el seu “estat anímic i una reducció de l'ansietat”.

Finalment, també destaca que gràcies a aquest programa 133 professionals han rebut formació de la Fundació Pasqual Maragall per aprendre nous conceptes en l'àmbit cognitiu, emocional i funcional. Entre altres coses, han pogut desenvolupar noves activitats i metodologies entre les persones residents, com el ball, la cura de les plantes, el reconeixement d'objectes, la tertúlia o la reminiscència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article