El Consell General d’Infermeria d’Espanya rebutja transferir la formació especialitzada a Catalunya

L’organització col·legial afirma que posaria en risc la qualitat de l’atenció als pacients del sistema sanitari


El Consell General d'Infermeria d'Espanya ha rebutjat la possibilitat de transferir la formació especialitzada del col·lectiu —és a dir, la residència d'infermeria— a Catalunya, i ha advertit que posaria en risc la qualitat de l'atenció als pacients del sistema sanitari. 

El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha afirmat en un comunicat que “el sistema d'IIR (Infermera Interna Resident), que ha format a milers d'infermeres com a especialistes, encarna la igualtat d'oportunitats en l'àmbit de l'Estat i garanteix una formació de qualitat per a tots els nostres professionals, independentment del lloc en el qual la realitzin”.

Així, Pérez Raya creu que la transferència suposaria “fer una passa enrere en una sanitat tan aplaudida” i “podria posar en risc l'excel·lent formació” actual. Per això, l'organització col·legial demana que l'IRR segueixi sent “homogeni i igual a tota Espanya”. “No podem consentir que es trenqui un sistema equitatiu i parcial per motius polítics. És una formació que funciona bé i està contrastada durant dècades”, afegeix.

Pérez Raya diu que, abans que el Ministeri de Sanitat valori cedir aquestes competències, s'hauria de plantejar un augment de places. La transferència d'aquesta formació, com la dels metges residents (MIR), és una de les competències que planteja assumir el Govern i que vol abordar en un dels grups de treball que han sorgit amb el govern espanyol fruit de la Comissió Bilateral.

Traspàs de la gestió dels MIR

Tanmateix, a la sortida del Consell Interterritorial amb les comunitats autònomes celebrat la setmana passada, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va tancar la porta a la possibilitat de traspàs de la gestió dels MIR a Catalunya. “Vull deixar ben clar que aquest govern continuarà amb el mateix sistema que tenim fins ara”, va dir, abans d’afegir que “no hi ha cas” en aquesta matèria.

Tot i que assegura que anirà “encantada” al grup de treball proposat a la Comissió Bilateral, Darias insisteix que el model actual de formació especialitzada “ja és excel·lent”, i que l’executiu espanyol no té “en absolut” la intenció de modificar la gestió si no és “de la mà de totes les comunitats autònomes per millorar el sistema que ja tenim”. En aquest sentit, Pérez Raya assegura que “confiem en el fet que les paraules de Darias siguin sinceres perquè, si no ho són, utilitzarem tots els mitjans al nostre abast per recórrer la mesura”. 

Contestant a les declaracions de la ministra, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat que els governs català i l'espanyol van acordar crear un grup de treball per debatre traspassos pendents, com el de la gestió dels MIR, en un missatge a Twitter. Així, Vilagrà ha insistit que el traspàs de la gestió dels MIR “sí que és a l’agenda” i que cal tractar-ho en aquest grup de treball, creat per “debatre sobre aquest traspàs i d’altres”.

 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article