Les entitats avisen: els desnonaments no s’aturen, tot i la moratòria

El cas d’una família al Poble Sec ha tornat a posar sobre la taula les limitants del decret llei que ajorna els desnonaments de persones en situació vulnerable


La Yaritza Tapias i la seva filla de nou anys s'enfronten des d'aquest dimarts a un desnonament amb data oberta, tot i disposar d'un informe de vulnerabilitat. El Sindicat de Barri de Poble Sec denuncia que amb aquest cas s'està incomplint el decret llei 16/2021, que estableix una moratòria dels llançaments en casos on hi ha una situació vulnerable. Des del Sindicat de Llogateres avisen que, tot i que aquesta mesura s'ha prorrogat fins al 31 d'octubre, encara hi ha desnonaments de persones en situacions semblants a Catalunya.

En el cas de la Yaritza, va ser la jutgessa qui va decidir rebutjar la sol·licitud de suspensió del desnonament, tot i que l'Ajuntament de Barcelona havia confirmat que disposaven d'un informe de vulnerabilitat des de la primavera. A més, la família està en seguiment per part dels Serveis Socials i es troba en tràmit per incorporar-se a la Mesa d'Emergències.

Aquesta família ocupa un pis al carrer Piquer del Poble Sec, el qual és propietat de Lanusei Investments SL, filial del fons voltor Blackstone. La Yaritza va optar per ocupar-ho fa un any, ja que treballava a l'hostaleria i amb l'arribada de la pandèmia es va quedar sense feina, sense ingressos i amb cap alternativa d'habitatge.

Des del Sindicat de Barri del Poble Sec expliquen que la família havia tingut ja un primer intent de desnonament al juny, el qual no va progressar perquè es va aturar al jutjat en aplicació de la moratòria vigent.

Per aquest motiu, des de l'entitat critiquen que des del jutjat s'hagi accedit ara a tirar endavant amb l'ordre de desnonament tot i la pròrroga de la moratòria establerta al decret 16/2021 i lamenten que un cop més l'aplicació d'aquesta mesura depengui del criteri dels jutges.

A més, tant el Sindicat de Barri del Poble Sec com la persona afectada subratllen l'estrès psicològic que provoca el fet que sigui un desnonament amb data oberta i denuncien el “silenci administratiu” que s'han trobat en ple agost, ja que fins al setembre no tindran cita amb la Mesa d'Emergències o amb els Serveis Socials.

Des de l'Ajuntament de Barcelona han assenyalat que el servei antidesnonaments està treballant en el cas per aconseguir que se suspengui i que han contactat amb la propietat, la qual s'ha compromès a demanar la suspensió del desnonament.

Una moratòria de mínims

El Sindicat de Llogateres afirma que, tot i que han baixat els desnonaments a partir de la posada en marxa del decret llei 16/2021, aquesta mesura no ha aturat del tot els llançaments de persones en situació vulnerable a Catalunya.

La plataforma subratlla que l'any passat, quan el decret llei ja estava vigent, es va arribar a tenir una mitjana de 15 desnonaments al dia i un total de 29.405 llançaments a Catalunya, segons les dades del Consell General del Poder Judicial.

“Aquesta pròrroga de la moratòria era el mínim que es podia fer. És totalment insuficient”, avisen des del Sindicat de Llogateres, que també recorda que l'ampliació d'aquesta mesura és només fins al 31 d'octubre i que temen que quan s'acabi la moratòria arribi “una onada de desnonaments” a la que entitats i administracions no puguin donar abast.

A més, des de la plataforma ressalten que segueixen havent-hi molts “desnonaments invisibles”, és a dir persones que han de marxar del pis per una pujada abrupta i molt gran del preu del lloguer.

De fet, un informe publicat fa un mes per La Hidra Cooperativa, l'Agència de Salut Pública de Barcelona i la UAB assenyala que prop d'un 46% de les mudances que s'han produït a l'àrea metropolitana de Barcelona són producte de pujades del preu de lloguer o per la no renovació d'un contracte sense justificació.

Des de la PAH Barcelona també van valorar a principis de mes que la pròrroga del decret llei 16/2021 és insuficient, tot i que ha evitat molts desnonaments de famílies vulnerables.

“A aquesta moratòria no es poden acollir totes les famílies vulnerables i els desnonaments han continuat aquest 2021. Les dades ens ho demostren, amb gairebé 11.000 desnonaments en el primer trimestre de 2021 amb les mesures de protecció ‘funcionant’”, van destacar des de la PAH Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article