Hipra començarà a vendre la seva vacuna contra la Covid-19 abans de l’estiu vinent

El laboratori gironí iniciarà la producció massiva del vaccí a partir d’aquest octubre


La farmacèutica catalana Hipra té previst iniciar la comercialització de la seva vacuna contra la Covid-19, encara en fase experimental, abans de l'estiu vinent. “No hauríem d'anar més enllà”, ha assegurat aquest dijous la directora de Registres i d'I+D de la companyia, Elia Torroella, en una entrevista a RAC1. Tanmateix, la ministra de Ciència, Diana Morant, s’ha mostrat més optimista i ha dit a RTVE que espera que es pugui començar a utilitzar a principis de 2022.

Torroella ha explicat que el laboratori amb seu a Amer començarà a produir de forma massiva la vacuna a partir d'aquest octubre, a l'espera de rebre l'autorització de les autoritats sanitàries. “Hem d'assegurar que tindrem suficients unitats per distribuir quan s'aprovi la vacuna”, ha apuntat.

Durant l'entrevista, Torroella també ha explicat el funcionament de la vacuna d'Hipra, a base de proteïnes recombinants, una tecnologia que no es troba en cap dels vaccins que fins ara han rebut el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments. “En el fons aconsegueix el mateix que les altres vacunes, però ho fa d'una forma diferent; en el nostre cas, l'organisme té menys feina per generar una resposta immunitària”, ha explicat. “És per això que també són vacunes que triguen més a desenvolupar-se”, ha afegit.

La directiva també ha detallat que seran necessàries dues dosis per aconseguir la immunitat i que hauran de passar 21 dies entre la primera i la segona. Alhora, Torroella ha explicat que l'empresa ha desenvolupat una plataforma que els permetrà adaptar-se a les noves variants del virus. Per ara, la seva vacuna està basada en dues proteïnes recombinants de les variants alfa i beta, és a dir, les variants britàniques i sud-africanes.

La vacuna d'Hipra s'haurà de conservar en temperatures d'entre 2 i 8 graus centígrads, una característica que, segons Torroella, “facilita enormement la distribució”, sobretot en països que tenen problemes per poder guardar vaccins que requereixen congeladors. “Creiem que tenim una molt bona proposta per controlar la pandèmia”, ha subratllat.

Per la seva banda, la ministra de Ciència ha destacat que la vacuna d'Hipra presenta “diverses millores” en relació amb les existents, ja que “s'ha dissenyat tenint en compte les diferents variants del coronavirus” i “presenta una molt bona resposta immunitària a l'assaig preclínic”. 

També ha remarcat que el fet que Hipra sigui la primera empresa de l’Estat espanyol en rebre l’autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per dur a terme un assaig clínic en humans d'una vacuna contra la covid-19, és un “pas molt decisiu i molt important”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article