Arrels alerta que l’onada de calor agreuja la situació de les persones sense llar

Cremades, insolacions i inseguretat perquè hi ha menys gent al carrer són algunes de les conseqüències


Catalunya afronta aquests dies una onada de calor que farà que les temperatures s’enfilin per sobre dels 40 graus a diverses zones. Davant d’aquests episodis de calor extrema, un dels col·lectius més vulnerables és el de les persones en situació de carrer. Segons l’últim recompte que la fundació va dur a terme a Barcelona el passat 10 de juny, més d’un miler de persones viuen al ras a la ciutat.

Així ho ha posat de manifest la Fundació Arrels a través de les xarxes, on ha explicat com afecta l’onada de calor a les persones sense llar, els recursos que existeixen i què pot fer la resta de la ciutadania per ajudar a qui ho necessiti. “Una persona que viu al carrer està exposada a molts riscos i dificultats durant tot l’any, també a l’estiu”, asseguren des d’Arrels. Cremades, insolacions, inseguretat perquè hi ha menys gent al carrer, i menys hores de descans pel soroll i perquè l’asfalt crema inclús de nit, són algunes de les conseqüències que poden patir durant aquests dies de calor intensa.

Tant a Barcelona com a Catalunya, a l’estiu hi ha menys recursos disponibles per a persones sense llar, ja que alguns tanquen i altres redueixen el seu horari. Tot i els refugis climàtics impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, cal tenir present que la pandèmia ha complicat encara més l’accés a espais per refugiar-se, com centres de dia, menjadors socials, biblioteques o parcs i jardins. “Imagineu haver de viure al carrer, que faci molta calor, i no tenir espais suficients per resguardar-vos o dutxar-vos?”, pregunta l’entitat a Twitter. 

“Una persona no viu al carrer perquè vulgui, ni a l’hivern ni a l’estiu”, escriu la fundació. És per això que proposen “mirar més enllà del termòmetre”, proporcionar “espais petits nocturns i diürns a cada barri, on les persones se sentin protegides”, així com “ampliar els recursos d’allotjament estable”. A més, Arrels demana a la ciutadania que prengui consciència de les dificultats que travessen les persones en situació de carrer, i que ajudin en la mesura del possible, per exemple preguntant si una persona necessita aigua i es troba bé, o animant-la a anar a un centre de dia.

Almenys 1.064 persones viuen al carrer

La nit del passat 10 de juny la Fundació Arrels, amb la col·laboració de 530 persones voluntàries, va sortir als carrers de Barcelona per entrevistar les persones que viuen al ras i conèixer la seva situació de vulnerabilitat. Durant la sortida es van recórrer 65 dels 75 barris de la ciutat, i es van detectar 1.064 persones vivint al carrer. Tanmateix, des d’Arrels consideren que “és una xifra de mínims”, ja que, per una banda, hi ha persones que s’amaguen durant la nit per sentir-se més segures, i a les quals és molt difícil localitzar. Per l’altra, segons el recompte nocturn que va realitzar la Xarxa d’Atenció a Persones Sense LLar (XAPSLL) el passat 19 de maig, almenys 104 persones dormen a parcs i jardins o zones boscoses de la ciutat, on la fundació no accedir durant la nit de l’enquesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article