Las Kellys volen que reservis el teu hotel directament amb elles

El sindicat de cambreres de pis recapta fons per crear una central de reserves amb hotels que compleixen els requisits del seu segell de qualitat


Las Kellys de Barcelona volen crear una central de reserves perquè la gent pugui reservar habitacions a hotels on es respecten els drets de les treballadores de la neteja. Per aconseguir-ho, el sindicat de cambreres de pis ha llançat una campanya de micromecenatge, ja que estan fartes d'esperar que el Govern i la resta d'administracions comencin a aplicar el segell de qualitat que el Parlament de Catalunya es va comprometre a tirar endavant l'any 2018 per combatre la precarietat de les treballadores dels hotels.

Aquesta central de reserves, que preveuen que es pugui posar en marxa a partir del 2022, tindrà un directori d’hotels i allotjaments a on Las Kellys tenen presència sindical i els quals compleixen amb els requisits del Segell de Treball Just i de Qualitat que el sindicat va crear.

Els hotels que vulguin aparèixer a aquesta central de reserves hauran de reunir una sèrie de requisits, com el compliment de la llei de prevenció de riscos laborals i del conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria i el turisme, la igualtat de retribució entre homes i dones i, sobretot, la no externalització ni subcontractació de les cambreres de pis.

L'objectiu que s'han marcat a la campanya de micromecenatge és de 60.000 euros, tot i que esperen poder recaptar-ne fins a 90.000. Aquestes despeses es destinaran al disseny de la pàgina web i l'aplicació mòbil de la central de reserves, l'assessoria jurídica i tècnica necessària per tirar endavant el projecte i la publicitat de tota la iniciativa.

Cansades d’esperar a les administracions

L’any 2018, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció per crear el Segell de Treball Just i de Qualitat per als hotels, el qual va ser impulsat per Las Kellys. Des de llavors, però, ni el Departament de Treball ni cap altra administració ha fet cap pas endavant per avançar amb la seva posada en marxa.

Des del sindicat asseguren que a les diverses reunions que han tingut amb el Departament de Treball les han comunicat que no poden tirar endavant amb el distintiu de qualitat perquè els sindicats i la patronal no hi estan d'acord en alguns punts de la mesura, sobretot en l'apartat que diu que les cambreres de pis han d'estar contractades directament pels hotels i no poden ser subcontractades.

“No es pot externalitzar un servei que és essencial per a l'empresa, com és la neteja d'habitacions en el cas dels hotels. Això és il·legal i nosaltres ho hem demostrat en diverses ocasions als jutjats”, assegura Miriam, una de les portaveus de Las Kellys Barcelona.

Davant la inacció de les institucions, el sindicat ha decidit tirar pel dret i crear la central de reserves com una forma de vehicular el seu segell de qualitat i així promoure una mena de turisme que “anteposi els Drets Humans als interessos mercantils” i que canviï el paradigma actual de les relacions laborals entre empresaris i treballadores, entre altres objectius.

“Volem demostrar a la gent i als mateixos empresaris hotelers que es pot generar riquesa, però no a costa dels cossos, de l’esforç i de la salut de les treballadores. Nosaltres hem fet molt durant tot aquest temps: hem anat al Parlament Europeu, al Congrés dels Diputats, al Parlament de Catalunya i hem parlat amb tots els polítics. De moment, ningú s’ha dignat a fer res. Per això volem tirar endavant amb la central de reserves”, afirma Miriam.

Un treball essencial, però precaritzat

A banda de permetre un turisme més respectuós amb el dret de les treballadores dels hotels, la central de reserves de Las Kellys vol servir per generar espais de feina estable en un sector que ha estat especialment colpit per la crisi sanitària de la Covid-19.

“Arran de l'estat d'alarma es van tancar tots els hotels. Moltes treballadores subcontractades van ser acomiadades. Ara al setembre arriba el final dels ERTO i molts hotels hauran de tornar a tancar i enviaran a les seves treballadores al carrer”, destaca Miriam.

Per aquest motiu, el segell de qualitat de Las Kellys i la central de reserves posen el focus específicament en la voluntat d’acabar amb la subcontractació de les cambreres de pis per part dels hotels, ja que consideren que és l’única manera de garantir un treball digne per a aquest col·lectiu.

“Volem fomentar una feina estable, que les treballadores no se sentin vulnerables. Les cambreres de pis han de tenir una estabilitat laboral i un conveni digne de treball just, perquè són treballadores essencials. Per això, la nostra central de reserves no és una central qualsevol”, subratlla una de les portaveus de Las Kellys Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article