Barcelona envia un crit de solidaritat a l’Afganistan i diu a les dones que no estan “soles”

Centenars de persones es reuneixen a la Plaça Sant Jaume contra les violències dels talibans


Centenars de persones s'han reunit aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en solidaritat amb la població afganesa després del retorn al poder dels talibans, que van exercir un règim de terror al país fa més de 20 anys. La concentració ha estat convocada per Ca la Dona i s'hi han sumat desenes d'entitats. Un dels missatges més repetits ha estat el de suport a les dones i nenes: “No esteu soles”. 

En un manifest, les entitats han expressat el “rebuig total” a les violències contra la població, que “de manera específica s'exerceixen sobre els cossos de les dones”. També demanen al govern català i espanyol i a tota la comunitat internacional que reconegui de forma immediata l'asil polític de les persones que fugen de l'Afganistan.

“No esteu soles. Solidaritat amb les dones afganeses”, han cridat les persones congregades a la plaça de Sant Jaume —450 segons dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La concentració ha estat convocada per expressar la “tristor” i “impotència” davant del retorn dels talibans al poder, que va culminar amb l'entrada a Kabul diumenge, i per enviar un clam de “solidaritat”, especialment cap a les dones afganeses, que van ser aniquilades de la vida en societat en el règim anterior al 2001.

En el manifest, molt crític amb la intervenció dels Estats Units en els darrers anys, les convocants han expressat el rebuig frontal contra qualsevol forma d'opressió i repressió contra les dones afganeses i han exigit que els recursos es destinin a la cura i a la vida de les persones i “no per alimentar els recursos armamentístics, ni dels talibans ni de cap bàndol”.

Les activistes han expressat l'”angúnia” que els produeix aquesta situació i demanen a la comunitat internacional que prengui mesures davant del règim dels talibans, segons ha indicat Mercè Otero Vidal, de Ca la Dona, que també ha carregat contra l'imperialisme i el capitalisme i ha reivindicat la veu de les dones afganeses i la capacitat de reacció que tenen, també dins del país. Entre els cartells de suport, s'han pogut llegir missatges com “No sóc lliure mentre una altra dona sigui presonera, encara que les seves cadenes i les meves siguin diferents” o un altre que advertia que el que més temen els extremistes és “una nena amb un llibre”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article