El Govern reclama a l’Estat canvis a la llei d’estrangeria per poder regularitzar la situació d’infants i joves

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, denuncia la “vulneració de drets” dels nens i adolescents a Ceuta i es mostra “molt preocupada”


La consellera de Drets Socials del Govern, Violant Cervera, ha reclamat a l'estat espanyol que impulsi els canvis necessaris a la llei d'estrangeria per poder regularitzar la situació administrativa d'infants i joves. En una entrevista a l'ACN, Cervera ha lamentat que l'executiu català no tingui les competències suficients i ha recordat que el govern de Sánchez és qui disposa de les eines per fer-ho.

En aquest sentit, també s'ha mostrat “molt preocupada” per les deportacions d'infants i adolescents migrants a Ceuta i ha fet una crida a “recapacitar” sobre el que està passant. “És trist que s'estiguin vulnerant els seus drets internacionals, s'ha de buscar una solució que els permeti tenir una situació legalitzada”, ha insistit.

Cervera ha apuntat que hi ha infants que ja es troben al país sense papers i que cal arreglar la seva documentació perquè no es converteixin en “víctimes del subsidi”. A més ha avisat que pròximament poden arribar-ne més, referint-se als asilats polítics provinents de l'Afganistan. La consellera ha subratllat la importància d'ajudar-los, però també ha criticat que hi hagi gent que se centri només en aquesta qüestió.

La titular de la conselleria de Drets Socials ha posat sobre la taula el fet que el govern català no tingui les competències en estrangeria, un escenari que dificulta la seva actuació. “Les situacions més complexes no les podem gestionar a Catalunya”, ha explicat i ha afegit que “com a país ens afebleix i no ens permet atendre les necessitats dels ciutadans”.

El futur dels joves migrants

La Generalitat té en l'actualitat uns 5.000 joves tutelats, dels quals 1.500 tenen menys de 18 anys. “Volem ajudar-los i que tinguin un futur, però no depèn exclusivament de nosaltres”, ha assenyalat. Cervera ha recordat que Catalunya ha estat capaç d'integrar un important volum d'infants que van arribar de cop, un encaix que ha reconegut que no va ser senzill. “No estàvem preparats, però ara ja no ens trobem en aquesta situació”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha subratllat que ara es disposa dels Dispositius d'Atenció Immediata, gestionats per la Creu Roja, que els permeten guanyar prou temps per repartir els infants en diferents recursos. “Tenim unes 1.500 places, ara n'hi ha unes 450 de lliures, així que disposem de cert marge per poder-los atendre a mesura que arriben. Si s'esgoten, en posarem més”, ha afirmat la consellera.

Tot i això, segons el departament és clau que tots ells tinguin papers per poder trobar feina un cop marxen dels equipaments. “Per molt que ampliem l'acompanyament, la integració és impossible si després no tenen feina. Cal trobar algun tipus de solució perquè puguin treballar de forma legal”, ha recordat Cervera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article