Una de cada sis persones grans se senten soles a Barcelona

El qüestionari ‘Com està?', impulsat per l’Ajuntament, analitza els efectes emocionals de la Covid-19 en la gent gran de la ciutat


El 16,4% de les persones que tenen entre 70 i 84 anys a la ciutat de Barcelona han manifestat algun tipus de tristesa durant l'última setmana. Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extreure del projecte ‘Com està? La conversa cura’, que ha engegat l'Ajuntament de Barcelona per conèixer el benestar emocional de la població d'aquesta franja d'edat en el context actual de la pandèmia de la Covid-19.

L'estudi s'ha centrat en les prop de 57.000 persones d'entre 70 i 84 anys que viuen a Barcelona i no són usuàries de cap servei municipal, amb la intenció de conèixer millor el seu estat anímic i oferir-los informació sobre els diferents projectes i activitats que ja existeixen a la ciutat.

Les converses telefòniques que van permetre obtenir aquests resultats les va fer la Fundació Avismón amb un guió predeterminat i a partir d'una conversa pausada, amb l'objectiu de conèixer l'impacte que la Covid-19 ha provocat en aspectes com la soledat, la tristesa, el dol, les pors o els recursos que s'utilitzen per millorar de manera autònoma l'estat emocional.

“Aquest darrer any i mig ha sigut un temps molt dur, i sobretot les persones grans han patit molt durant aquests mesos”, ha apuntat Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures. És per això que l’Ajuntament de Barcelona s’ha posat com a objectiu “desenvolupar estratègies per poder acompanyar millor a les persones grans, en especial aquelles no vinculades a cap servei —ni projecte ni equipament municipal—, que no tenen ni teleassistència, ni servei d’atenció domiciliaria, ni estan en una residència. En definitiva, que no tenen cap seguiment municipal”, ha explicat. 

A la pregunta de si en els últims set dies havia sentit tristor o cap gana de fer res, el 8,7% va reconèixer que de vegades se sentia trist i amb dificultats per fer les tasques quotidianes, el 4,4% va manifestar que plorava sovint, el 2,6% va admetre que una o dues vegades a la setmana tenia aquests sentiments i l'1,1% apuntava que el desgast o l'estrès era provocat per haver de tenir cura d'un familiar o conegut.

En total, un 16,4% enfront del 83,1% que va respondre que se sentia bé. Addicionalment, el 24,2% va apuntar que el seu estat d'ànim havia empitjorat durant els últims mesos. A més, el 9,1% va respondre que sentia alguna mena de soledat (el 2,1% la major part del temps o sempre, el 3,1% sovint i el 3,9% de vegades).

Referent a les pors i preocupacions, el 33% va apuntar com a preocupació principal la salut pròpia o de familiars i amistats, el 33,2% motius relacionats amb la Covid-19 o la vacunació i l'11,5% les restriccions que dificulten sortir de casa i trobar-se amb familiars amb motius de la pandèmia, entre d'altres.

A la pregunta de com es trobava, el 66,3% va respondre que bé o molt bé, el 23,6% va dir normal o bé, depenent del dia, el 7% va dir que no es trobava bé i el 3,1% no va voler respondre. Del conjunt de resultats, s'extreu que el fet de viure en solitari incrementa les possibilitats de sentir tristesa o soledat.

Promoure l’ús dels serveis municipals

Les trucades van completar-se amb tot un seguit de derivacions i informació addicional a les persones interessades sobre serveis i programes ja existents a la ciutat de Barcelona, com per exemple el servei de teleassistència per a 1.036 persones, la Fundació Avismón per a 199, la Fundació Salut i Persona per a 196, els Serveis Socials per a 118, l'entitat Amics de la Gent Gran a 87 o el projecte Radars a 57, entre altres indicacions i activacions.

De fet, la Fundació Salut i Persona, arran d'aquestes trucades, ha atès posteriorment mitjançant professionals de la psicologia a 163 persones que han rebut tres trucades telefòniques d'una hora de durada cadascuna per aprofundir en el malestar emocional i dotar d'estratègies d'autocura per fer-hi front.

Les conclusions del projecte Com està? apunten que la conversa i l'escolta activa tenen un efecte positiu en la salut emocional de la ciutadania i que, en general, les persones contactades de manera proactiva per conèixer el seu estat d'ànim valoren de forma molt positiva aquest interès.

A més, la cooperació interinstitucional i la cocreació amb les entitats socials són eines molt útils per arribar al màxim de persones en aquesta situació. El projecte ha facilitat informació molt valuosa per conèixer amb major detall l'estat de salut emocional de les persones grans i, per tant, quines són les eines més útils per afrontar-ho a la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article