Un tipus de resposta autoimmunitària pot provocar una Covid-19 greu en el 20% dels majors de 80 anys

Un altre estudi amb Vall d’Hebron indaga en les deficiències del gen TLR7, que augmenten el risc en homes joves


El 20% dels majors de 80 anys amb Covid-19 desenvolupen un tipus de resposta autoimmunitària que pot provocar una malaltia greu del coronavirus, segons un estudi internacional amb participació de Vall d'Hebron. Els resultats mostren que, en global, un 13,6% dels pacients amb Covid-19 tenen un tipus d'autoanticossos contra els interferons de tipus I i que el percentatge s'eleva en les persones més grans. Un altre estudi mostra que els pacients amb mutacions o deficiències en un gen, el TLR7, tenen més possibilitats de contraure un diagnòstic de Covid-19 greu o crític, especialment en els homes de menys de 60 anys. El TLR7 és un gen que es troba en el cromosoma X i això podria ajudar a explicar la prevalença d'un pitjor pronòstic en els homes.

Vall d'Hebron ha participat en una investigació internacional que apunta nous defectes genètics i immunològics com a causa d'una Covid-19 greu. L'estudi, liderat per la Universitat Rockefeller de Nova York i l'Hospital Necker-Enfants Malades de París, ha comptat amb la participació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), amb resultats en dues publicacions a la revista Science Immunology. En la línia d'estudis anteriors, les dues recerques indaguen en el paper del gen TLR7 i els autoanticossos contra els interferons —la cadena de proteïnes davant d'un virus, és a dir, la primera barrera—.

El primer dels estudis estableix que els pacients amb mutacions o deficiències en el gen TLR7 tenen més possibilitats de contraure un diagnòstic de Covid-19 greu o crític, especialment en els homes menors de 60 anys. El TLR7 és un gen del sistema immunitari que contribueix a la producció dels interferons de tipus I (IFN-I), que són clau per bastir una resposta immunitària contra el coronavirus. “Hem vist que aquests errors genètics apareixen sobretot en pacients més joves, de menys de 60 anys”, indica el doctor Pere Soler-Palacín, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron i del Grup de Recerca d'Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del VHIR.

El TLR7 és un gen que es troba en el cromosoma X, i per aquest motiu té un paper important en homes però només ocasionalment en dones. Això podria ajudar a explicar per què el pitjor pronòstic de la Covid-19 és en els homes. Les dones tenen dos cromosomes X i, per tant, el risc de tenir complicacions per aquesta causa és menor. Pel que fa als 1.202 estudiats durant la investigació, 20 dels pacients entre els 7 i els 71 anys van presentar deficiències en el TLR7. Aquestes persones no havien presentat diagnòstics o malalties greus prèvies. A més, cap dels pacients asimptomàtics o amb quadres lleus presentaven aquesta afectació.

Autoanticossos contra els interferons de tipus I i el risc de covid-19 greu

L'edat és el principal factor de risc per patir complicacions de la Covid-19. Els estudis apunten que el risc d'hospitalització i mort per pneumònia es duplica cada cinc anys. Un dels articles que es presenten confirma que aquest increment en el risc s'explica, si més no en part, pel desenvolupament d'una resposta autoimmunitària contra els interferons de tipus I propis. Aquest estudi ha mirat de demostrar la capacitat neutralitzant d'aquests autoanticossos davant de concentracions similars a les circulants al cos humà, a diferència d'estudis anteriors.

“Aquests autoanticossos poden explicar l'increment del risc per Covid-19 greu, especialment en el cas de la gent gran”, explica el doctor Roger Colobran, cap del Grup de Recerca en Immunologia Diagnòstica del VHIR. Aquests autoanticossos són una causa i no una conseqüència de la infecció per coronavirus. Es troben en la població general i incrementen amb l'edat. En menors de 70 anys, entre un 0,17 i un 1,1% tenen autoanticossos i, en majors de 70, es troben entre l'1,4% i el 4,4%. Entre 80 i 85 anys s'observa un increment de fins a 4,2-7,1%

“Amb l'edat, el sistema immunitari es va envellint: és el que es coneix com a immunosenescència. Això fa que sigui més probable que apareguin fenòmens d'autoimmunitat com aquest”", diu el doctor Soler. Per a aquesta anàlisi, els investigadors van estudiar mostres de sang de 3.595 pacients en estat crític per la covid-19, 623 greus, 1.639 amb infecció lleu o asimptomàtica i 34.159 persones sanes per estudiar si tenien aquest tipus d'autoanticossos.

Els autors del treball insisteixen en la importància de conèixer els factors que influeixen en la resposta davant el coronavirus i esperen que obri portes a teràpies dirigides en funció del perfil de cada pacient. La iniciativa COVID Human Genetic Effort (COVIDHGE) és un consorci internacional liderat per la Universitat Rockefeller de Nova York i l'Hospital Necker-Enfants Malades de París que inclou centenars d'hospitals d'arreu del món. COVIDHGE treballa per identificar variants genètiques que influeixen en la resposta immunitària davant de la covid-19.

De Catalunya, també hi participen l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC); l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu; l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP); la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC); l'Hospital Universitari MútuaTerrassa; el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG),

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article