Drets Socials destinarà 160 milions d’euros a crear espais residencials per a col·lectius vulnerables

El projecte es finançarà amb els fons europeus ‘Next Generation’ i estarà dirigit a persones amb discapacitats físiques i psíquiques, gent gran, sensellarisme i víctimes de violència de gènere


El Departament de Drets Socials destinarà 160 milions d'euros dels fons europeus Next Generation a crear espais residencials de llarga durada per a col·lectius vulnerables. Serviran per “esponjar” altres equipaments i estaran pensats per a persones d'avançada edat, amb discapacitat, amb problemes de salut mental, víctimes de violència de gènere, o bé usuaris que es trobin en situació de sensellarisme.

Els fons europeus que ajudaran a pal·liar els estralls de la Covid-19 en l'àmbit social arribaran en dos grans paquets: un de drets socials bàsics i un destinat exclusivament a l'habitatge. Cada partida serà de 400 milions d'euros, sumant doncs, uns 800 milions d'euros en total. Tal com ha relatat la consellera Violant Cervera, la primera és la que està actualment més “avançada” i que esperen poder signar el conveni el pròxim setembre.

En aquest paquet social —a més dels 160 milions d'euros destinats a crear aquests nous espais residencials de llarga durada— hi haurà cinc línies d'actuació diferents. Una d'elles relacionada amb la prevenció de l'envelliment i l'acció comunitària, una altra estarà centrada en projectes tecnològics (com les teleassistències o la telemedicina), una de les branques abordarà la transformació dels sistemes dels serveis socials, una estarà dedicada a infants i joves i hi haurà un darrer apunt centrat en l'accessibilitat i l'eliminació de les barreres arquitectòniques.

Una part del pressupost que arribi se la quedarà el departament i una altra anirà destinada a una convocatòria de subvencions per ajuntaments i entitats d'arreu del territori. “Les necessitats de cada àrea són diferents i volem arribar a tot arreu”, ha insistit Cervera.

Dificultats en la gestió de la Renda Garantida

La consellera també ha parlat de la Renda Garantida de la Ciutadania, que actualment “no compta amb una llista d'espera” i que resol les sol·licituds en un màxim de dos mesos. Això sí, Cervera ha lamentat el complicat encaix que té amb la mateixa ajuda en clau estatal, l'Ingrés Mínim Vital, que funciona amb uns criteris diferents.

Tot plegat “dificulta la tramitació” i “complica la feina” dels serveis socials, segons la consellera. “El que demanem a l'Estat és disposar de més competències i poder integrar nosaltres els diners dins de la nostra Renda Garantida”, ha apuntat Cervera. En aquest sentit, també ha obert la porta a revisar els criteris d'accés de l'ajuda catalana. “Em sembla bé que ho estudiem, perquè tot evoluciona molt ràpidament i pot ser que actualment hi hagi unes necessitats diferents”, ha afegit.

De cara als pròxims mesos, i davant la previsió que la crisi social i econòmica es continuï notant amb força, la titular de Drets Socials ha recordat que la Renda Garantida és una “partida oberta” i que si entren més sol·licituds “buscaran els diners” per posar-los a disposició. “Avui tenim unes condicions i demà unes altres. A mesura que arribin les solucionarem”, ha assenyalat la consellera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article