La posició boca avall millora el pronòstic de pacients no intubats amb Covid-19

Aquesta tècnica permet reduir la necessitat d’intubació en pacients amb una insuficiència respiratòria aguda, segons un estudi


Un assaig clínic internacional en el qual han col·laborat 42 centres de sis països, entre ells l'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar, ha demostrat que col·locar els pacients amb Covid-19 boca avall millora la seva evolució. En concret, es redueix la necessitat d'intubacions i, per tant, la ràtio de mortalitat per les complicacions que això pot causar. Les troballes d'aquesta investigació, coordinada per l'Hospital Universitari de Tours (França), es publiquen aquest dimarts a la revista ‘The Lancet Respiratory Medicine'.

Aquest assaig clínic s'ha fet amb pacients que estan sent tractats de la Covid-19 amb oxigenoteràpia d'alt flux, la qual s'aplica quan hi ha una insuficiència respiratòria aguda greu. El benefici de col·locar els pacients boca avall per intentar millorar la respiració en aquests pacients intubats a les UCI es coneix des de fa més de deu anys, però fins ara no existia evidència científica de l'eficàcia d'aquesta tècnica en pacients no intubats, quelcom especialment important durant els pics de la pandèmia en què hi pugui haver escassetat de respiradors.

“Aquesta és la primera gran recerca que analitza els beneficis d'un canvi de posició en pacients desperts i que no necessiten un respirador, és a dir, que respiren espontàniament per si mateixos, com a part del tractament en pacients Covid-19”, afirma el Dr. Oriol Roca, coordinador mèdic de l'UCI de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Roca ha estat un dels investigadors que han participat en el treball internacional.

A l'assaig van participar 1.126 pacients ingressats entre abril de 2020 i gener de 2021. La meitat formava part del grup control, als quals se'ls tractava amb el protocol habitual, i l'altra meitat s'incloïa en el grup experimental, a qui se'ls posicionava boca avall durant almenys una hora al dia, en un mínim de dues sessions de 30 minuts i amb una mitjana de 5 hores diàries.

Beneficis col·lectius i per als pacients

Al grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins 28 dies després de la inclusió a l'estudi. Aquest percentatge es reduïa fins al 40% entre els pacients del grup experimental, que havien passat un temps en posició boca avall. A més, tots els indicadors de respiració van millorar en gran manera ja durant la primera sessió i la millora es mantenia en retornar a posició supina. El fet d'evitar la intubació redueix el risc de patir complicacions per aquesta causa i també implica un benefici col·lectiu en tenir menys necessitat d'ús de respiradors, un dels equipaments amb menys disponibilitat en molts països.

Per altra banda, entre els que van estar en posició boca avall durant almenys vuit hores diàries, només el 17% dels casos van acabar en intubació o mort, per un 48% en els que van passar menys d'aquest temps. Així, sembla que hi podria haver una relació entre la quantitat d'hores en posició boca avall i la millora del pronòstic clínic.

Segons l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, aquests resultats obren nombroses perspectives de recerca, com ara l'avaluació dels beneficis a llarg termini, dels factors que afavoreixen la bona tolerància a llargues sessions en posició boca avall, dels factors que prediuen l'èxit de la tècnica i el seu estudi en altres infeccions pulmonars a més de la Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article