Un estudi associa l’exposició al fum del tabac en les primeres etapes de la vida amb una acceleració de l’envelliment

Els investigadors subratllen que els factors ambientals poden alterar de forma “significativa” el metabolisme


L'exposició al fum del tabac durant l'embaràs i en la primera infància es podria associar amb una acceleració de l'envelliment biològic. Ho apunta un nou estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que avalua l'efecte d'un gran nombre d'exposicions ambientals en la infància primerenca amb l'edat epigenètica.

En aquest sentit, recorda que aquests factors poden alterar de forma "significativa" - i a vegades irreversible - el metabolisme i la fisiologia, així com determinar l'estat de salut en la vida adulta. També poden accelerar el procés d'envelliment biològic, la qual cosa es relaciona amb un risc més elevat de desenvolupar malalties metabòliques, cardiovasculars o neurodegeneratives.

A nivell cel·lular, l'envelliment és un procés continu que comença en els primers anys de vida, i es pot mesurar gràcies a rellotges epigenètics, basats en els nivells de metilació de l'ADN en unes certes regions del genoma. "El rellotge epigenètic ens permet avaluar si l'edat biològica d'un individu és superior o inferior a l'edat cronològica", explica Mariona Bustamante, una de les autores de l'estudi.

Algunes anàlisis han evidenciat que existeix una relació entre una acceleració de l'envelliment epigenètic i certes exposicions ambientals, però la majoria es van fer en adults i se centren en un sol tipus d'exposició. En aquest estudi, l'equip liderat per Bustamante va investigar per primera vegada l'associació entre l'exposoma en edat primerenca (83 exposicions ambientals en el període prenatal i 103 en els primers anys de vida) i l'edat epigenètica de 1.173 nenes i nens amb edats compreses entre 6 i 11 anys. La població estudiada forma part del projecte 'HELIX', coordinat també per ISGlobal, i que comprèn sis cohorts de naixement en sis països europeus, incloent Espanya.

Després de seleccionar el rellotge epigenètic més adaptat per a l'estudi i ajustar-lo per a múltiples variables, els investigadors van observar que l'exposició al fum del tabac provinent de la mare durant l'embaràs s'associa amb una acceleració de l'envelliment epigenètic. Pel que fa a l'exposoma postnatal, l'anàlisi va evidenciar l'associació amb dues exposicions: el fum del tabac provinent de pares fumadors i nivells de sutge en el domicili.

Així, les observacions de l'estudi concorden amb resultats previs obtinguts en la població adulta. Unes modificacions epigenètiques que podrien afectar les vies implicades en la inflamació, l'eliminació de toxines i el cicle cel·lular, amb un impacte posterior en la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article