Educatool, una eina per saber si la manera d’educar els infants és l’adient

Aquesta plataforma web permet fer un qüestionari gratuït per avaluar aspectes com la resolució dels conflictes amb els fills i filles o l’estil a l’hora d’educar


El psicòleg i professor col·laborador de la UOC Àlex Letosa ha dissenyat una plataforma web perquè mares i pares puguin avaluar si la manera d'educar els seus fills és adequada. L'eina es diu Educatool i funciona a partir d'un qüestionari inicial que s'ha creat a partir de diverses evidències científiques en l'àmbit de la psicologia i la pedagogia.

L'Educatool s'ha concebut com un mètode en línia que funciona com una espècie de manual d'instruccions per educar de manera positiva i basant-se en el respecte cap als infants. El funcionament d'aquesta eina parteix de la premissa que el 80% de l'èxit educatiu dels infants no depèn de l'escola o d'altres factors, sinó directament de la família.

El projecte es basa en una plataforma web que es pot fer servir en diferents tipus de dispositius, sigui ordinador, tauleta o mòbil. Les usuàries han d'accedir al web, registrar-se i respondre un qüestionari en línia gratuït.

Els resultats del qüestionari s'agrupen en diferents apartats: l'acceptació positiva incondicional que la persona té del seu fill o filla, el seu estil a l'hora d'educar, la manera de comunicar-se i de resoldre els conflictes, i el model que ofereix (és a dir, les conductes i les habilitats que veuen els fills en la persona).

També es té en compte si la persona sap en quin moment de desenvolupament es troben els seus fills o filles i quines són les etapes de desenvolupament, si organitza bé el temps educatiu, si gestiona bé les emocions, i, finalment, si el pare o la mare es troba bé amb la forma d'educar els seus infants.

“Perquè, si tu no estàs bé, no pots educar bé”, afirma un dels creadors d'Educatool, el psicòleg i professor col·laborador de la UOC Àlex Letosa, que ha dissenyat aquesta plataforma juntament amb la logopeda Ainhoa Guerrero i el tècnic informàtic Isaac Guerrero.

Letosa explica que l'eina parteix d'evidències científiques i que els resultats d'aquest qüestionari inicial serveixen a cada persona per saber com s'adequa la seva manera d'educar a diferents vessants.

Una iniciativa premiada

El projecte d'Educatool ja l'han fet servir al voltant de 200 famílies i els seus creadors ja han contactat amb més de 700 institucions i centres educatius per ampliar-ne l'ús. També han arribat a sinergies amb empreses com l'empresa ​Glifling, que treballa en un mètode d'entrenament de la lectura a través dels videojocs.

A més, Educatool ha sigut el projecte premiat en el programa d'emprenedoria i transferència SpinUOC 2021, com a iniciativa més destacada pel seu impacte social, patrocinat per la Ramon Molinas Foundation.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article