La tornada a l’escola: amb mascareta, grups bombolla i amb el 100% de presencialitat

L’alumnat vacunat amb la pauta completa no haurà de fer quarantena en el cas que sigui contacte estret d’un positiu


El pròxim dilluns 13 de setembre comença un nou curs escolar i de nou la pandèmia de la Covid-19 fa que s’hagi de reprendre amb mesures per evitar nous contagis. Per això, el Govern ha anunciat el pla per la tornada a l’escola, que serà semblant al del curs passat, amb mascareta i grups bombolla, tot i que hi ha diversos canvis importants: els alumnes es podran treure la mascareta al pati si no es barregen amb altres grups, i els estudiants amb pauta completa de la vacuna no s’hauran d’aïllar encara que siguin contactes estrets. Aquest curs, a  diferència de l’anterior, també es permetrà l’entrada de les famílies a les escoles i podran romandre amb els seus fills per fer l’adaptació als cursos de P3 i P4. 

“Adaptem les mesures, no les relaxem”, ha dit el conseller d'Educació, Josep González Cambray, en roda de premsa amb el titular de Salut, Josep Maria Argimon, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. 

El Govern ha recordat que el nou curs començarà amb tots els centres oberts, prioritzant la presencialitat. L'objectiu, ha assegurat la portaveu Patrícia Plaja, és mantenir l'equilibri i garantir el funcionament de les classes, aplicant “les mesures de prevenció”. El document, doncs, manté els trets generals que ja s'havien fixat el curs passat, com l'organització de l'alumnat en grups bombolla, l'ús de la mascareta obligatòria a partir de primària, la higiene de mans o les pautes de ventilació.

En el cas dels menjadors i el transport escolar, es mantenen les mesures que ja hi havia, igual que passa amb les colònies, on es fixa el protocol establert. Pel que fa a les entrades i sortides dels centres, aquestes seran esglaonades i cada centre les dissenyarà a la seva manera en funció del tipus d'equipament. En aquest interval temporal no es preveu que els centres hagin de prendre la temperatura als estudiants.

Paral·lelament, es flexibilitzen les entrades dels familiars, que podran entrar als centres i acompanyar els infants a les aules. Per altra banda hi haurà adaptació pels infants de P3 i per aquells que facin P4 quedarà a criteri de cada centre. També s'obre la possibilitat de celebrar reunions amb les famílies, això sí, amb un màxim de deu persones presencialment i sempre que es compleixin les mesures de seguretat vigents.

El document sosté que les festes escolars s'ha de realitzar preferiblement a l'aire lliure. D’altra banda, les activitats extraescolars estan permeses, sempre que s'adaptin al protocol i amb un màxim d'entre deu i 15 alumnes. Pel que fa a les activitats esportives, les mesures s'equiparen a l'esport de competició.

Entre els canvis més destacats destaca, precisament, la relaxació dels protocols als patis, on es podran reunir els alumnes d'un mateix grup bombolla sense mascareta. En el cas d'interactuar amb un altre grup, sí que l'hauran de portar.

Cambray ha posat en valor que el curs d'enguany permet assolir un major grau de “normalització” i ha recordat que no estan davant d'un pla “inamovible”. Així, les directrius fixades estaran vigents com a mínim fins a la finalització del primer trimestre del curs escolar.

Pel que fa als recursos addicionals que es van incorporar l'any passat amb motiu de la Covid-19 —com per exemple més professionals— el departament d'Educació ha confirmat que es mantindran tots, també durant aquest curs.

Crida a la vacunació

Una de les novetats del curs és que tots aquells alumnes que disposin de la pauta completa no s'hauran d'aïllar encara que siguin contacte estret. D'aquesta forma, en cas que hi hagi un contagi al grup bombolla, podran continuar fent classe de forma presencial. No passarà el mateix amb aquelles persones no vacunades, que hauran de fer una quarantena a casa i seguiran les classes de forma telemàtica. El conseller d'Educació ha remarcat que aquest sistema “híbrid” no és una novetat, i que els centres tenen les eines per fer-ho.

Precisament, un dels missatges del Govern és que els joves i adolescents aprofitin aquestes pròximes setmanes per vacunar-se, després d'un agost on el ritme de vacunació ha baixat considerablement, coincidint amb les vacances d'estiu. El conseller de salut ha subratllat que es fixen com a objectiu posar dos milions de dosis durant aquest mes de setembre, i que la crida va dedicada a la comunitat educativa, però també a la població general.

Així, ha recordat que encara hi ha 160.000 persones amb edats compreses entre els 12 i 15 anys que no han rebut cap vacuna. Una xifra que se situa en 103.000 persones a la franja que va dels 16 als 19 anys. Pel que fa als professionals del sector educatiu, els consellers han concretat que des de fa mesos la xifra de vacunats amb pauta completa ronda el 90%.

Argimon ha recordat que les pròximes setmanes seran molt importants i ha demanat no “voler córrer”. “Hem d'aconseguir que el nombre de persones a les UCI baixi per sota de 100”, ha insistit, afegint que actualment la xifra es troba en 400 persones. “Hem de tenir aquest punt de prudència”, ha assenyalat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article