Un any sense Pere Casaldàliga, “el bisbe dels pobres”

El Govern i els casals catalans a l’Amèrica Llatina homenatgen l’activista català en el primer aniversari de la seva mort


“La nostra esperança es diu solidaritat, en acte, en procés, a l'espera”, afirmava Pere Casaldàliga, capellà dels pobres i bisbe de São Félix do Araguaia, al Brasil. Una solidaritat que practiquen els activistes d’arreu, i que el recorden quan es compleix just un any de la seva mort.

El Govern també ha volgut retre homenatge a l’activista en l'acte 'Pere Casaldàliga, el bisbe dels sense terra', celebrat aquest dilluns. Així, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reivindicat la figura de Casaldàliga com a “model de perseverança i de coratge en el qual el Govern s'emmiralla”.

La responsable de la cartera d’exteriors de l'executiu català ha posat en valor la contribució de Casaldàliga en la defensa de les persones “més desafavorides” i s'ha referit a ell com “un català universal” i un “precursor de la lluita social”. L'homenatge ha estat impulsat per les delegacions del Govern a l'Argentina i Mèxic, amb el suport de la fundació Casaldàliga i casals catalans de l'Amèrica Llatina.

Alsina ha recordat que el bisbe va contribuir a situar temes com l'accés a la terra, els drets de les nacions indígenes i la protecció de l'ecosistema amazònic en l'agenda política brasilera. La consellera també l'ha definit com un “símbol del compromís de la societat catalana amb el foment de la pau i els drets humans”.

Durant l'homenatge, que ha reunit per primera vegada en un mateix acte els dos biògrafs del bisbe, Francesc Escribano i la periodista brasilera Ana Helena Tavares, s'ha pogut conèixer la trajectòria de Casaldàliga tant des de la perspectiva de Catalunya com del Brasil. També s'ha aprofundit en el seu paper inspirador en la defensa dels pobles originaris, els col·lectius més vulnerables i la lluita contra el canvi climàtic.

Justament el 16 de febrer, quan Casaldàliga hauria fet 93 anys, es va crear la fundació que porta el seu nom. Una institució que lluita perquè les seves causes tinguin continuïtat. “La utopia de la nostra esperança és que una autèntica revolució de valors, relacions i estructures faci possible el veritable progrés per a tots i per a tots els pobles, en igualtat”, afirmava Casaldàliga. Ara, familiars i col·laboradors, tant al Brasil com aquí, vetllen perquè “l’autèntica revolució de valors” tiri endavant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article