El Govern crea una comissió interdepartamental per accelerar la resposta a les persones afganeses que sol·liciten asil

Fins al moment, han arribat a Catalunya 130 persones procedents de l’Afganistan


El Govern ha creat una comissió interdepartamental sobre l'Afganistan amb l'objectiu d'accelerar la resposta a les persones que han sol·licitat asil. Està formada pels departaments de Presidència, Igualtat i Feminismes, Acció Exterior i Drets Socials, i s'ha acordat que els quatre es reuniran per coordinar totes les accions que s'han de portar a terme.

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha explicat que la voluntat del Govern és “clara” i que vol ajudar “en el que sigui possible” per acollir aquells que “fugen de l'horror”. En aquest sentit, ha subratllat que ja ha arribat un gruix important d'evacuats afganesos a Catalunya, concretament, unes 130 persones.

Els quatre titulars dels departaments es van reunir d'urgència el dilluns passat, 23 d'agost, amb l'objectiu de coordinar una resposta ràpida i efectiva per fer front a aquesta crisi humanitària. La comissió ha acordat que es trobarà cada setmana i referma el seu compromís d'acollir les persones procedents de l'Afganistan que necessitin asil polític o que vulguin reagrupar-se amb les seves famílies que estan a Catalunya.

A la reunió prèvia a la formalització de la comissió es va reclamar a l'Estat espanyol que obri el contingent de persones refugiades de l'Afganistan perquè Catalunya pugui acollir el màxim nombre de persones. També es va subratllar que la Generalitat té a punt tots els instruments per a l'acollida, a l'espera que el govern espanyol atorgui visats humanitaris, i que disposa d'una llarga experiència en la cooperació i ajuda humanitària.

L'executiu està “especialment preocupat” per la situació de les dones i nenes afganeses i de les persones LGBTI+, les minories ètniques i activistes defensors dels drets humans, davant les vulneracions dels seus drets i llibertats i les diferents violències que pateixen.

La comissió s'ha compromès a treballar en una estratègia conjunta per poder planificar amb antelació la possible resposta del Govern. També ha incidit en la importància de garantir la coordinació amb el Govern espanyol, així com les institucions europees. L'estratègia ha de preveure situacions i actuacions respecte a l'acollida de persones provinents per vies diferents; contemplar programes d'ajuda humanitària; definir accions de protecció, i seguir formant part de l'acció exterior de la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article