Drets Socials destinarà 59 milions d’euros dels fons europeus a l’atenció a casa de les persones amb discapacitat

Dincat demana a la consellera Cervera acabar amb les llistes d’espera a les residències i serveis diürns


El Departament de Drets Socials preveu destinar 59 milions d'euros (MEUR) dels fons europeus a noves tecnologies per a l'atenció a les persones amb dependència o discapacitat per promoure'n la vida independent. Ho ha anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una visita a la Fundació Rubricatus, on s'ha reunit amb representants de Dincat, que agrupa unes 300 entitats del sector de la discapacitat intel·lectual.

Les entitats han traslladat a la consellera algunes de les demandes del sector, com acabar amb les llistes d'espera per accedir als serveis residencials i i d'atenció diürna; acordar increments dels mòduls i revisar el model d'atenció d'acord amb la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l'ONU. Cervera ha remarcat que és "indispensable" la implementació d'innovacions i solucions tecnològiques de l'atenció domiciliària per facilitar la vida independent de les persones amb discapacitat, com ara elements de domòtica o telemedicina, entre altres. A Catalunya hi ha 616.000 persones amb discapacitat i la consellera ha afirmat que cal garantir-ne "tots els drets i la plena inclusió en tots els àmbits".

La consellera i diversos alts càrrecs del departament s'han reunit amb el president de Dincat, Manel Palou, i altres representants de l'associació. Entre les principals demandes del sector, Dincat ha instat Cervera a acabar amb les llistes d'espera per accedir als serveis residencials i d'atenció diürna, concertar-ne noves places i finançar nous serveis d’acolliment.

També li han demanat que acordi amb el sector els futurs increments dels mòduls i tarifes i que posi en marxa un pla que reverteixi la situació dels darrers anys. Les entitats han destacat la necessitat de revisar l'actual model d'atenció a les persones amb discapacitat i que s'actualitzi la cartera de serveis socials per enfocar-la cap a una dimensió comunitària més flexible que garanteixi que les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent, tal com determina la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de l'ONU del 2006.

Així mateix, també s’ha posat damunt la taula la necessitat de donar resposta a un seguit de desafiaments amb relació a l’enviliment prematur de les persones amb discapacitat, als suports a les famílies i al dret a l'oci inclusiu.

“És essencial que el sector i el Govern treballem plegats per trobar solucions als reptes que afecten el finançament dels serveis públics que prestem, a la sostenibilitat econòmica de les entitats i a la vulneració dels drets de les persones”, explica Carles Campuzano, director de Dincat. “Confiem que aquesta primera reunió amb la consellera Cervera sigui l’inici d’un diàleg fluid que ens encamini cap a la construcció d’un país més just i inclusiu”, afegeix.   

Cervera ha recordat el seu compromís de culminar la signatura del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, el principal objectiu del qual és crear una eina que adapti els principis d'aquesta convenció. La consellera s'ha compromès a reprendre els treballs amb el sector.

La trobada entre la titular de Drets Socials i Dincat s'ha fet en el marc d'una visita a la Fundació Rubricatus del Prat de Llobregat. Aquesta entitat promou la inclusió social de les persones amb discapacitat mitjançant la creació de llocs de treball, la inserció laboral i la prestació de serveis de teràpia ocupacional, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article